300 miljarder har betalats ut felaktigt av staten

Kommer Du ihåg detta? 300 miljarder felaktigt utbetalde bidrag. Sedan 2005, eller under 15 år. Det betyder hela 20 miljarder förskingrade pengar varje år. Den nyheten publicerades för drygt 6 veckor sedan, den 12 december förra året. i Dagens Nyheter. Så kan miljardläckaget från välfärden minskas”. Vad har hänt därefter? Inte mycket, bara en del reflektioner i media, men ingen större upprördhet. Och nu verkar de bortkastade 300 miljarderna var helt bortglömda. Är det Långbänken som är framme igen?

Varje dag försvinner 55 miljoner i felaktiga utbetalningar . Och reaktionen uteblir. Är detta Långbänk, dvs att man drar ut på tiden, låter förhala, uppskjuta tills vidare  eller bara låter falla i i glömska?

Nu har regeringen efter nästan sju veckors betänketid skickat utredningen på remiss. Den har gått till 82 myndigheter. och en del andra remissorganisationer. Dessa får tre månader på sig att svara. Där sägs att “regeringen villl ha synpunkter på förslagen”. Borde man inte i stället ha krävt att myndigheterna ska svara vad de kan göra för att stoppa förskingringen, alltså vad den egna myndigheten skulle kunna göra, direkt. Men inte, då skulle det väl gå för fort. Det stämmer inte med Långbänks-filosofin.

Finansdepartementet visste sedan länge att utredningen skulle överlämnas den 12 december. Då borde man ha förberett att direkt, dagen därefter – på Luciadagen – skicka ut remissen. Med krav på att myndigheterna direkt skulle agera. Nej stopp! Långbänk först.

Vad heter den bortglömda utredningen?

“Samlade åtgärder för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen, SOU 2019:59″Slutbetänkandet.

Men utredningen har sex delrapporter:

Detta bloggar jag om idag, för jag vill påminna om den här gigantiska misshushållning, som hållit på i 15 år utan att de ansvariga politiker gjort något. Bara nu genomfört denna gigantiska utredning under tre och ett halvt år. Men åtgärderna dröjer. det borde vara “Action from Day One” 

Men, så fungerar inte Sverige. Vi hyllar Långbänken, trots att vi egentligen inte har råd med den.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.