Almedalen devalverad – Stefan Löfven smart

Mina bloggar under denna vecka kommer inte från Almedalen direkt, för jag avstår besök i år. (Varit där sedan början på 80-talet) Men det är ingen protest mot Almedalen, för då hade jag inte varit där så ofta tidigare. Almedalen är onekligen en oerhört viktig demokratisk plattform. På några dagar träffar man lika mycket folk som under ett helt år normalt. Och i Almedalen kan såväl generaldirektörer, som riksdagsmän och storbolagschefer sitta bland åhörarna. Så hade inte Almedalen finnits – tack vare Olof Palme – hade den behövt uppfinnas. Enda nackdelen är att alla vill vara PC, inte sticka ut

Stefan Löfven är onekligen mycket smart som tar sin frånvaro i Almedalen som plattform för att få fokus på Sverige i övrigt. Och sig själv. Det har verkligen lyckats. Löfven har under åren försökt med nedslag ute i landet, utan riktig lycka. Men när journalisterna kan göra hans resa till en konflikt, gentemot Almedalen, då kommer Löfven fram. Och mediaredaktioner tvingas avsätta en särskild bevakning av Statsministerns resa. Det kan man inte uppdraga åt sin Almedals-redaktion att göra. Smart.

Här kan Du på avstånd följa det som sker i Almedalen, i den Officiella Programkatalogen .Därifrån går man vidare till Programmet 2017 med fritextsökning, där allt finns att hämta. När jag skriver detta är det dock svårt att komma fram, alla vill väl kolla upp vad göra idag och under veckan. Men normalt är det inga problem alls att nyttja den här appen.

För Dig som vill följa det som är vår framtid, så kan jag rekommendera Dagens Nyheters tematidning från i går, i söndags. DN.TEMA med fokus på Innovation. Där finns både artiklar och tips på inslag i Almedalen som har fokus på innovation, som vi bygger vår framtid på. Tillverkningsindustrin är på väg tillbaka till västvärlden är en av huvudartiklarna där. Men själva Tema-tidningen är svår, för att inte säga omöjlig att hitta på nätet. Redaktionen kanske kan åtgärda detta? Men Du som har tidningen från igår kvar kan njuta av denna bilaga.

Här några andra tips:

Nu vet jag att det kommer en del sura reaktioner. Varför är inte vi med på tipslistan. Men skicka ett mail, så får vi se vad som händer. Det gäller också seminarier och utspel av intresse, som jag kanske inte kan fånga upp på plats. Mail: gergils@ecofin.se

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

En reaktion på “Almedalen devalverad – Stefan Löfven smart

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *