Annie Lööf håller stilen, och Stefan Löfven får hänga med

När Jan Björklund kastar in handduken får alla liberala medborgare ställa sitt hopp till Annie Lööf. Hon lät sig intervjuas i Dagens Industri igår. Den intervjun är viktig och behöver läsas. Inledningsvis vill jag för egen del säga att jag tycker att Annie Lööf och Jan Björklund gjorde fel som satsade på en S-regering, men… Nu är vi där, jag har sagt det tidigare, och då får vi som vill Sveriges bästa gilla läget.

Faktum är att Stefan Löfven i efterhand kan komma att jämställas med Richard Nixon, som gjorde upp med Kina. Kanske bli det den f d fackbasen som ändrar på turordningsregler och inför en låglönetrappa.

Även om mycket tjuv och rackarspel är möjligt i politiken, särskilt när man har regeringsmakten, så måste vi ändå tro på ett givet löfte. Så statsminister Stefan Löfven bör få tilltro till sina löften i 73-listan till dess att motsatsen bevisats. I den här korta intervjun säger Löfven att Januariöverenskommelsen ”binder” alla fyra partier i de frågor som man har avtalat om.

Så åter till Annie Lööf och hennes intervju i Dagens Industri igår. Några viktiga citat:

“Vänstersvängen är nu avbruten och Socialdemokraterna måste genomföra liberal politik som är bra för Sverige och det svenska näringslivet”

“Det här är unikt i svensk politik att Socialdemokraterna går med på så kraftfulla reformer”

“Att de skulle gå med på att ta bort värnskatten, sänka marginalskatter, att förändra arbetsrätten och göra om Arbetsförmedlingen i grunden, det kunde inte så många tro för bara ett halvår sedan.”

“Skattereformens syfte är att sänka det totala skattetrycket”

“Det här är ett avtal mellan partierna och Socialdemokraterna har skrivit under på att de här punkterna ska genomföras”


En del säger att C och L inte har något att sätta emot regeringen. Det tror jag att Stefan Löfven är klar över att de kan. En bruten Januari-överenskommelse kan leda till en misstroende-votering med hjälp av M, KD och SD. Det har skett två gånger under hösten 2018. Givetvis kommer C och L inte prata om detta utåt förrän det är aktuellt. Men, Stefan Löfven är ingen dumsnut. Han förstår, vilket tar sig uttryck i att han svartmålar SD på ett sätt som underblåser hat.Något som SD:s drygt en miljon väljare inte kan vara särskilt bekväma med. Det är tur att deras partiledare är så återhållsam med orden.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.