Äntligen – kärnkraften börjar få en positiv uppbackning i EU

Under ett par år har kärnkraften diskuterats inom EU, där kommissionen ursprungligen ville ta in kärnkraften i Taxonomin. Där skulle den redovisas som en icke ren energikälla. Europa skulle således var tvunget att skrota kärnkraften för att uppfylla målet om fossilfri energi, och som en del i klimatarbetet.

Detta sker när Europa har det svårt med just elförsörjningen, när priserna rusar. Ett viktigt, kanske avgörande skäl är ju att just kärnkraften håller på att avvecklas i Tyskland. Av dess 17 kärnkraftverk har nästan hälften stängts av och de andra ska stängas inom något år, enligt beslut.

Vad Tyskland gör är att man medvetet stänger av en elproduktion motsvarande en helårsproduktion i Sverige. Det betyder 20 procent drygt av den el som produceras i Tyskland. Inte undra på att det blir brist.

I mitten på oktober skrev 10 länder till EU-kommissionen och hävdade att kärnkraften måste anses som ren, och inte som smutsig. I spetsen för dem står Frankrike (initiativtagare), Finland och Polen. Sverige ställde sig vid sidan, som vanligt passiv in i det sista (gäller det mesta).

När EU-ministrarna möttes i Luxemburg för en vecka sedan stödde Nederländerna fullt ut 10-gruppen. Sverige tog ett steg framåt genom att energiminister Anders Ygeman framhöll att all kostnadseffektiv fossilfri energi skulle främjas, men ville inte ta steget fullt ut och stödja kärnkraften. En bit på väg i vart fall, kan man möjligen säga.

De tre länder idag som argumenterar mest emot kärnkraft är Danmark, Österrike och Luxemburg. Dock inte Tyskland längre, utan man visade upp en neutral position. EU-kommissionen har gått ännu längre och givit positiva signaler om att inkludera kärnkraften som en ren energikälla i taxonomin.

Till mötet i Luxemburg via Twitter sa kommissionens ordförande Ursula von der Leyen “We also need a stable source, nuclear, and during the transition, gas.” Den signalen tog också EU:s energikommissionär Kadri Simson upp på energiministrarnas möte. En positiv utveckling kan man notera. Men passiva Sverige står där med sin tvättade hals, kan vi konstatera. Förmodligen fick inte Ygeman stödja kärnkraften för MP-kollegorna i regeringen, som sätter käppar i de flesta hjul.

Notera att IPCC, FN:s klimatpanel, som regeringen ofta hänvisar till, säger att kärnkraften är viktig. Nu talar IPCC om att kärnkraften behöver femfaldigas  fram till 2050. Vi ännu inte hört från regeringens sida om man tänker medverka till detta. Med MP i regeringen kan man givetvis inte det, för allt som främjar svensk utveckling verkar partiet vilja stoppa. “Tillbaka till grottorna” skulle kunna vara MP:s valspråk inför 2022 års val.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Äntligen – kärnkraften börjar få en positiv uppbackning i EU

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.