Äntligen som Fylking sa; En bra rapport om integrationen

Nu har jag helgläsningen räddad åt Dig. Entreprenörskapsforums nya rapport “”Immigration, ekonomisk integration och entreprenörskap”, som presenterades igår. Som alla på scen, som hunnit läsa rapporten, sa var intressant. “Otroligt intressant” för att citera Jonas Milton, Validerings-delegationens ordförande (och han om någon borde veta vad han talar om).

Sverige har tagit emot mest flyktingar per capita av alla OECD-länder. Trots detta är vi sämst, ja sämst, på integration (man trodde att det fanns en läroprocess när man har så många att öva sig på. Och att skalfördelarna borde ha tagits tillvara). Rapporten analyserar vad som kan göras för att förbättra den ekonomiska integrationen av immigranter. En kortare rapportversion finns som en Policysammanfattning, som här kan laddas ned.

Författarna analyserar fyra sätt att nå målet:

  • Utbildning
  • Lägre minimilöner och ökad inkomstspridning
  • Anställningsstöd eller någon form av subvention
  • Entreprenörskap

I rapporten kan Du läsa både analyser och slutsatser. Men jag vill fånga upp några godbitar från seminariet. Bästa frågan kom från en äldre dam i publiken:

“Varför är processen så långsam från svensk sida? Immigranterna borde bli behandlade direkt”

Dan Olofsson:

“Placera inte flyktingarna bakom en fjälltopp i Gällivare. Borde finnas anläggningar där jobben finns”

Vuxenutbildningen är avgörande. Och inför ett lärlingssystem. Boel Godner, Södertälje

“Inför låga ingångslöner under en begränsad tid. Det krävs större lönespridning om vi menar allvar med talet om hög sysselsättning” professor Lars Calmfors (som inte kan beskyllas för att vara populist)

Om flyktingen jobbar minst fyra månader, så får han en andra chans att få uppehållstillstånd. Men om han provar på att vara entreprenör, startar ett företag, så utvisas han. Anna Bünger, Tillväxtverket

Sverige ger sämst utbildningspremie av alla OECD-länder. Det lönar sig inte att utbilda sig. Professor Johan Eklund

Bemanningsföretagen är lösningen på att få flyktingar i arbete. Arbetsförmedlingen funkar inte. Alla som yttrade sig i denna fråga.

Det är ingen Quick Fix löser immigration och integration. Allt måste till och fungera bättre än idag. Alla

Min egen tolkning av allt som kom fram på seminariet: Det saknas ett verkligt “Djävlar Anamma

Svenska modellen klarar inte integrationen” var rubriken på rapportförfattarnas artikel i Svenska Dagbladet igår.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Äntligen som Fylking sa; En bra rapport om integrationen

  1. Varför accepterar vi att ha den sämsta integrationen? Varför accepterar vi att skolan blir sämre och sämre? Varför accepterar vi att fler och fler poliser löser färre och färre brott? Varför accepterar vi att de äldre svälter? Någon frågade om vi saknar djävlar anamma. Eller hur…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.