Äntligen! Som Gert Fylking sa

Äntligen! Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke tar bladet från munnen. Det gäller brottsvägen som kraftigt drabbar det svenska näringslivet. På grund av politikernas kraftiga misslyckanden att skapa trygghet i Sverige. Det sker i en artikel i Dagens Industri, som i flera artiklar uppmärksammat hur särskilt detaljhandeln drabbas. “Brottsvågen skrämmer bort utländsk kompetens” är den talande rubriken.

Jag säger som Gert Fylking “Äntligen”, för Svenskt Näringsliv måste ta plats och höras på ett helt annat sätt än hittills. Något jag påpekat för Jan-Olof Jacke. I somras kom regeringen med en Välfärdskommission, som ska behandla arbetskraftsförsörjningen, arbetsmiljön, digitalisering och ny teknologi. problemet stad – landsbygd samt framtidens organisation och styrning av samhället. Här ska under regeringens ledning kommissionen arbete med kommuner, landsting och de fackliga organisationer, men hela grunden för välfärden – näringslivet – lämnas utanför. Och näringslivet tiger.

Det ska tilläggas att näringslivet pep, publicerade en artikel om Välfärdskommissionen på sin hemsida, skriven av två medarbetare på Svenskt Näringsliv, Men det var allt. Visst det var sommar, men kan man agera ändå?

Nu borde Jan-Olof Jacke ta ett viktigt steg till: Uppvakta uppvakta Sveriges Statsminister Stefan Löfven tillsammans med berörda företag och organisationer som Svensk Handel  och säga:

  • Den grova brottsligheten i Sverige får stor uppmärksamhet utomlands
  • Det blir svårare för företagen att rekrytera kompetens från utlandet
  • Den grova brottsligheten tar resurser från vardagsbrottsligheten
  •  Vardagsbrottsligheten måste nu få väsentligt ökade resurser
  • Tryggheten för landets detaljhandel håller på att krackelera

Sedan borde Jan-Olof Jacke, och hans delegation, berätta för landets statsminister följande:

  • Företagens kostnader för brottsligheten idag är lågt räknat 55 miljarder årligen
  • Detta är mer än vad Sveriges försvar kostar
  • Det är två gånger polisens totala budget

Sedan håller Jan-Olof Jacke en presskonferens tillsammans med Stefan Löfven. Där berättar den sistnämnde vilka insatser regeringen ska vidtaga för att stoppa brottsvågen i Sverige.

(Det räcker inte att tala med inrikesministern)

PS När jag skriver detta sker det ett mord vid en galleria i Gävle. Något som illustrerar läget i Sverige. (“Gängkriminaliteten ska knäckas” Stefan Löfven 17 mars 2017)

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.