Är det någon idé att fortsätta blogga? Svaret finns i bloggen

Måndagen den 6 juli tog jag sommarledigt. Samtidigt frågade jag om det var någon idé att fortsätta blogga. Svaret jag fick av Dig var att jag skulle fortsätta. Inte en enda mottagare av min blogg, cirka 15.000, tyckte att jag skulle sluta. Hälften av de svarande talade om att droppen urholkar stenen.

Så jag fortsätter blogga!

Jag säger som Jan Guillou gör idag, när han färdigställt sitt stora epos om vår tids historia. “Jag är mentalt utmattad” Guillou påpekar att hans research var mycket mer krävande än han trott när han började för 11 år sedan. Efter att ha bloggat i mer än 10 år kan jag säga detsamma.

Men jag har en önskan till Dig: Vill gärna ha tios på en ny mottagare av bloggen, så att jag kan urholka stenen mer.. Helst en journalist, en politiker, en företagsledare eller annan beslutsfattare. Eller en annan intresserad mottagare

Så mitt motto blir: Bort med Långbänken. Fram med den svenska Potentialen. 

Det jag skrev i bloggen den 6 juli, som är lika aktuellt idag:

Det är så mycket som skulle varit bättre om vi hade en annan regim i Sverige. Med regim menar jag inte partipolitik, utan det fungerande politiska systemet – oavsett vem som sedan utnyttjar det och styr Sverige. Det har vi inte minst sett under Corona-pandemin. Handlingsförlamningen har varit ofattbar. Det gäller allt från testning och smittspårning till skyddsutrustning. Hade detta fungerat skulle covid.19-utvecklingen sett helt annorlunda ut. Med samma strategi i botten, men med snabbhet och beslutskraft. Långbänk, som jag kallar det.

Eller för att uttrycka det annorlunda: Sverige utnyttjar inte sin potential.

Eller för att uttrycka det på ett annat sätt: Sverige är världens bästa land att leva i. Men, tänkt så bra  Sverige skulle kunnat vara.  Detta utvecklade PM Nilsson i Dagens Industri för ett drygt år sedan.

Dagens Nyheter har tagit upp systemfrågan i en ledare nyligen. Det kanske inte är Pandemin som är orsaken, utan bristerna ligger idet befintliga politiska systemet..

Om jag skulle fortsätta blogga idag – nu tar jag som vanligt sommarsemester i en dryg månad – så skulle jag tagit upp detta:

Situationen idag gör mig missmodig och lite trött. Mentalt trött. Frågan är därför, som jag ska fundera på under sommaruppehållet: Ska jag ska fortsätta mitt bloggande till hösten? En fråga jag riktar både till Dig och till mig själv.

Slut på citatet från bloggen den 6 juli. Eftersom svaret är ja, jag fortsätter mitt bloggande, så säger jag nu, den 19 augusti 2020: Ha en skön avslutning på sommaren och en härlig höst!

PS Glöm inte att jag gärna vill vill ha tips på en ny mottagare av min blogg.

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

4 svar på ”Är det någon idé att fortsätta blogga? Svaret finns i bloggen

 1. Bra att du tog upp detta med att Sverige fortfarande har en enorm potential att skapa en positiv utveckling. I synnerhet som det, bl a synbart i SOM-undersökningarna, att det finns en omfattande och växande mörkersyn vad gäller samhällsutvecklingen i Sverige hos befolkningen, trots den relativt goda ekonomiska utvecklingen under det senaste decenniet. Du hänvisdade också till PM Nilssons ett år gamla text om att det faktiskt finns ett enormt investeringsbehov i Sverige och att statsfinanserna skulle klara av det. Några kommentarer på detta:

  (1) investera göra man vanligen antingen i något som redan går bra eller i något som visserligen gått dåligt men där man har god anledning att vänta sig att utvecklingen ska kunna vändas. Sverige befinner sig, anser jag, tydligt i den senare kategorin.

  (2) Problemet är då att ledningen, i detta fall vår regering och ett bredare perspektiv, övriga politiker och ledare för samhällsbärande institutioner: (a) visar att de är medvetna om att det inte gått bra, krismedvetenhet; (b) har en realistisk plan på vad som ska ändra för att vända utvecklingen; och (c) faktiskt är beredda att genomföra den. Jag skulle säga att vi möjligen befinner oss någonstans halvvägs igenom punkt a. Regeringens oförmåga/ovilja att komma överens om en ny striktare migrationspolitik är ett exempel på bristen på krismedvetenheten. Oförmågan att investera i försvaret en annan. Punkter b och c ska vi inte tala om.

  Jag ifrågasätter också att enorma offentliga investeringar i infrastruktur samt ökade kostnader för utbildning och vård skulle vara ett sätt att laga det som felar i Sverige. Det är inte bristen på infrastruktur eller för lite pengar till vård, skola, omsorg som skapat invandringsrelaterade segregationen, gängbrottsligheten eller bostadsbristen. Istället är det migrationspolitiken, rättspolitiken och sönderreglerade marknader som är orsaken. Enligt punkt 2 ovan är det ingen mening att stoppa in nya pengar för än det finns en tydlig vilja att faktiskt ändra på dessa och en trovärdighet till att man faktiskt klarar av att genomföra dessa förändringar.

  Tills dess bör staten återföra pengar till skattebetalarna istället, genom successivt lägre skatter.

  Att staten, dvs i förlängningen skattebetalarna, ska börja skuldsätta sig

 2. Ja, fortsätt dina bloggar. Däremot bör du även flytta dem till Facebook. Det skapar en betydligt mera tillgänglig plattform, ökar möjlighet till spridning och debatt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.