Är det någon idé att fortsätta blogga?

Frågan om jag ska fortsätta blogga har jag ställt i ett par år nu. När jag gjorde det senast, vid den här tiden förra året, fick jag ett massivt svar från Dig och övriga läsare – Fortsätt! Ingen ville jag att jag skulle sluta. Åtminstone inte någon av de många som hörde av sig.

‘Frågan om att sluta blogga har jag gått och tuggat på nu senast i ett par månader. Inte för att jag nu tillhör 80+, utan för att det verkar nästan meningslöst. De allra flesta som hör av sig delar min analys och mina slutsatser. Det gäller även beslutsfattare och politiker, från olika partier. Men, och det är där som problemet kommer, de gör inte som jag säger.

Sedan 2009 har jag bloggat och mina följare är nu  cirka 15.000.. Till detta kommer 1.700 som får mitt nyhetsbrev, var annan vecka, baserat på mina bloggar. Samtidigt ska jag vara ärlig och medge att bloggen har ett inflytande – en påverkan, som dock borde varit betydligt större.

Det är så mycket som skulle varit bättre om vi hade en annan regim i Sverige. Med regim menar jag inte partipolitik, utan det fungerande politiska systemet – oavsett vem som sedan utnyttjar det och styr Sverige. Det har vi inte minst sett under Corona-pandemin. Handlingsförlamningen har varit ofattbar. Det gäller allt från testning och smittspårning till skyddsutrustning. Hade detta fungerat skulle covid.19-utvecklingen sett helt annorlunda ut. Med samma strategi i botten, men med snabbhet och beslutskraft. Långbänk, som jag kallar det.

Eller för att uttrycka det annorlunda: Sverige utnyttjar inte sin potential.

Eller för att uttrycka det på ett annat sätt: Sverige är världens bästa land att leva i. Men, tänkt så bra  Sverige skulle kunnat vara.  Detta utvecklade PM Nilsson i Dagens Industri för ett drygt år sedan.

Dagens Nyheter har tagit upp systemfrågan i en ledare nyligen. Det kanske inte är Pandemin som är orsaken, utan bristerna ligger idet befintliga politiska systemet..

Om jag skulle fortsätta blogga idag – nu tar jag som vanligt sommarsemester i en dryg månad – så skulle jag tagit upp detta:

Situationen gör mig missmodig och lite trött. Mentalt trött. Frågan är därför, som jag ska fundera på under sommaruppehållet: Ska jag ska fortsätta mitt bloggande till hösten? En fråga jag riktar både till Dig och till mig själv.

Till sist:Ha en skön och Glad sommar, hälsar jag!

PS I dagens DN avslöjas fusk med assistansersättning på miljarder. En lucka i lagen påtalade Försäkringskassan i februari 2019. Regeringen har inget gjort på 16 månader. Och den avslöjande journalisten Ossi Carp vågar inte fråga Lena Hallengren varför. Hovjournalistik.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

10 svar på ”Är det någon idé att fortsätta blogga?

 1. Du gör ett kanonjobb! Fortsätt för Sveriges skull så länge du orkar. Även om omedelbara resultat inte syns så urholkar droppen successivt stenen och opinionen kan bli mer upplyst genom “ränta på ränta”-effekten om folket blir mer varse om systemfelen, tokigheterna och ansvarsflykten.

  Hälsningar
  Dag

 2. Droppen urholkar stenen.
  Jag tycker att du skall fortsätta.
  Vi, som kanske inte har/ eller skaffar oss samma inblick i de politiska skeendena och agerandena, uppskattar din kritiska granskning. Man inser därmed att det finns stora brister. Inte minst brist på agerande. Alltför mycket skjuts på framtiden eller döljs i en utredning. som får oceaner av tid på siig.Vore det t. ex. inte bättre att begränsa utredningens omfattning till förmån för snabbare redovisning?
  Alla önskas en bra sommar (välj själv vad som är bra)

 3. Hej!
  Jag tycker att du gör ett fantastiskt arbete som verkligen är viktigt!
  Jag brukar inte svara eller skriva – men blev verkligen ledsen när jag läste dagens blogg (som jag får på mail).
  Du pekar ju på ett antal uppenbara systemfel i regerings arbetet.
  Du förser sådana som mig med argument som jag faktiskt för ut. Du är om inte annat “droppen som urholkar stenen”
  Kan jag bidraga eller hjälpa till på ngt sätt?

  Med vänliga sommarhälsningar och en bön om att du skall vilja fortsätta

  Michaël Berglund
  0705-204060
  Grundare Michaël Berglund Executive Search
  Ordf Stiftelsen Sjukvårdens Ledarskapsakademi

  Ps i min sist nämnda roll – vi kämpar mot politiska beslut på Regionsnivå – systemet försvårar dramatiskt allt bra ledarskap tex

 4. Hej Håkan!
  Jag tycker absolut att du ska fortsätta med bloggen. Den ger mig många värdefulla uppdateringar i intressanta dagsaktuella spörsmål.
  Men unna dig en skön sommarledighet.
  Mvh
  Sven

 5. Jag delar din upplevelse. Mitt område är smalare, men det känns som att simma i motström. En ropandes röst i öknen. Men om vi alla tystnar, lever det vi kritiserar vidare utan motstånd. Klassiskt dilemma!

 6. Ett huvudproblem för seriöst kritiska bloggare är att de (vi) med få undantag är äldre utan påtaglig föryngring. I det svenska systemet riskerar yrkesaktiva anslag och karriär om de ifrågasätter rådande strömningar. Så fort ett “mål” satts genom politiskt beslut, riktas alla åtgärder mot detta mål, även om det i sig kan diskuteras. Det blir som ett lämmeltåg på väg mot stupet.

 7. Jag tycker naturligtvis du skall fortsätta. Genom din blogg upplyser du mig om mycket inom företagsvärlden som jag inte känner till och har svårt att ha en synpunkt på. Det finns mycket att förtvivla över – idag gick migrationssamtalen sönder, inte oväntat. Fusket inom assistentverksamheten och med våra pass.
  En av säkert flera orsaker till långbänkarna är säkert den politiska splittringen med så många partier med så olika utgångspunkter. Det finns också,tycker jag, en naivitet hos många som tycks vara svår att bota och som provocerar mig.

 8. Hej
  Jag är mycket intresserad av att ta del av Din blogg och hoppas att Du fortsätter.
  Även om de flesta har samma åsikt, som bloggen uttrycker ,är det alltid uppfriskande och informativt att ta del av den. Jag önskar att du fortsätter.
  Glad Sommar
  Mvh
  Gunila

 9. Hej Håkan
  Jag tycker att Du ska fortsätta särskilt som Du skriver att en del politiker och beslutsfattare läser Din blogg. Jag är lite nedslagen efter att ha sett Lars Bern på Swebbtv.se idag verkligen sevärt.
  Kanske någon som läser Din blogg vaknar och slutar att bara sitta på läktaren och se på och kliver ur sin S-bubbla.
  Trevlig semester

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.