Är det rimligt att vår statsminister tillåts gå under radarn?

Anna Dahlberg skrev en ledare i Expressen den 1 maj: Löfven kan inte fortsätta ducka för kritiska frågor”

Förra lördagen konstaterade Ewa Stenberg i Dagens Nyheter: “Vi får inga svar från statsminister”

Ewa Stenbergs kommentar gällde en stor intervju som Hans Olsson gjorde i DN med Statsministern den dagen. “Välfärd och jobb Stefan Löfvens recept för att klara krisen”

Det är väl inte så underligt att Stefan Löfven inte ger några svar när journalisten inte ställer några frågor. Vet inte om Du läste intervjun, men den är så otydlig och oprecis som de flesta intervjuer med statsministern. Därför väljer nog många med mig att inte läsa. Jag tvingade mig dock och därför detta blogginlägg. Och vad som är talande är journalisten Hans Olssons uteblivna frågor.

Det var sak samma i en tidigare stor intervju, som Hans Olsson fick göra med statsministern. det var den 30 april. “Med stor sannolikhet har vi inte kommit igenom det här i sommar” Inga svåra eller relevanta frågor, något som förvånade, men jag skrev inget om Hans Olssons Löfven-intervju, I stället skickade jag ett mail och frågade. Svaret var att Hans Olsson inte hade hunnit, för han hade bara 10 minuter på sig. (Fan trot)

Vilka självklara frågor borde Hans Olsson ha ställt, när han som nästan enda journalist har tillgång till statsministern, nu i början på hösten?

Varför inte testning och testspårning från början? Något som Sydkoreas president rekommenderade vid telefonsomtal den 20 mars.

Till hösten ska vi skapa jobb, sa Stefan Löfven och hänvisade till äldreomsorgen, sjukvården och skolorna. Men inte ett ord om näringslivet och företagen. .Att få igång näringslivet är väl det allra viktigaste, eller? Detta borde väl reportern Hans Olsson ha frågat om?

Statsministern har inte någon gång kommenterat alla de krispaket som regeringen lagt fram, och som varit både senfärdig och ofärdiga. (Jo någon gång har statsministern fått stå fadder för ett inlägg i ärendet på Facebook) Men i intervjuer eller debattprogram, nej det passar tydligen inte. Och när en journalist få chansen, inte en fråga.

En annan fråga som är verkligen het igen nu: Gängkriminaliteten. Inte en fråga från Hans Olsson

Migrationen får en snäll fråga om den kan spräcka regeringen. Men hur ska Stefan Löfven kunna stå för sitt löfte i januari månad? I en intervju av just Hans Olsson. Den 19 januari i år sa Löfven:

Sverige ska inte ta emot fler än vi klarar av att integrera, enligt statsministern.

– Vi ska visa att antalet asylsökande blir färre – rejält många färre för att vi ska klara integrationen, säger Stefan Löfven.

Men, om svåra och relevanta frågorna inte ställs? Då kan man knappast begära att Stefan Löfven själv ska svara på dem. Särskilt inte som han helst vill ligga under radarn.

Till sist en ledare i Dagens Nyheter i ämnet varför politikerna inte ställs till svar. Det är Amanda Sokolnicki som skriver under rubriken “Det får inte vara så svårt att ställa politikerna till svars”. Men, om man inte ens ställer frågorna? DN:s Hans Olsson är inte den enda som bedriver “artighetsjournalistik”, för att använda PM Nillsons begrepp. Hovjournalistik kallar jag det.

Min fråga igen: Varför är våra journalister så flata?

.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Är det rimligt att vår statsminister tillåts gå under radarn?

  1. Eftersom statsministern inte brukar svara på svåra frågor med ett innehåll som är mer än floskler så har han inget att vinna på att få svåra frågor. Alltså vill han bli intervjuad där han tillåts svara otydligt och med typ ”gängkriminella ska inom lås och bom”. Då tycker han som alla andra. Enda skillnaden är att han med sitt gäng av ministrar ska göra något åt problemen.

    Fortfarande vill tidningar intervjua honom alltså kan han välja någon som är tacksam att få skriva ett uppslag i någon ledande tidning, som inte kräver bättre prestationer för att publicera. De är ju ensamma om en intervju, det verkar räcka.

  2. Våra journalister, med undantag för några som skriver i alternativmedia, är skolade i agendajournalistik. De som skulle utgöra den tredje statsmakten och granska våra politiker driver i stället politisk vänsterpropaganda och därmed iställs nga kritiska följdfrågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.