Är Silicon Valley fortfarande ohotad?

Få har sett den digitala revolution som skett i Kina, av Kina.

Förr var Silicon Valley  platsen i världen där allt hände. Sociala medier utvecklades, Apple tog ledningen med Smart phones och Googles utvecklade googlandet. Alla USA:s 500 största bolag hade representation där. Det enda utvecklade land som inte förstod Silicon Valleys betydelse var Sverige, som drog sig  tillbaka i slutet på 1990-talet från området som skapade världens framtid.

Senare återkom Sverige minimalt  genom Vinnova, som kinesat på de andra nordiska länderna. (Allt detta återkommer jag till – Sverige saknar sedan den 1 januari 2017 omvärldsbevakning i hela världen).Idag är Sverige inhyst i Nordic House.

Silicon Valley är ett litet område söder om San Fransisco med 3 miljoner invånare, där nälstan alla har jobb (arbetslösheten 2,5 procent). Tre av 10 jobb är high tech. Inkomsten i genomsnitt är 145.000 USD, vilket är drygt 1,3 milj är. Inte dåligt. De utomlands födda är 38 procent. Befolkningen består av 34 procent vita och 33 procent asiater. En fjärdedel är sk hispaniers. Silicon Valleys yta är ijte stor, 1 procent av Karlifoniens..

Nyligen kom ”2018 silicon Valley Index” ut. Under det senaste året har antalet nya jobb i Silicon Valley ökat med 47.000. Riskkapitalet, venture capital, som placerades under året vara 25 miljarder USD. Men det finns en baksida, då hela en tredjedel av de boende i regionen är i behov av offentligt stöd. I Indexet finns många fler uppgifter.

Var sker utvecklingen idag, vid sidan om Silicon Valley? Huvudsvaret  är Shenzhen. Men därutöver har vi HongKong och Singapore. Till detta återkommer jag..Men, viktigast av allt: Var kommer Sverige in?

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

En reaktion på “Är Silicon Valley fortfarande ohotad?

  1. Sverige är inte på kartan! Köttbullarna är inte längre svenska – det visste ju alla som ville veta och Svenska Akademin har skjutit sig i vänsterfoten. Detta senare fick mer än fem minuter i kvällens TV-Nyheter på RAIDue. Nobel är inte så ”nobelt” längre!

    Dags för ett nytt pris i ”Person-Kemi”!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.