Arbetsförmedlingen ska utvecklas av statskontoret

Det är inte underligt att man undrar vad regeringen och arbetsmarknadsministern gör för att få fason på Arbetsförmedlingen. I höstas sparkade man den allsidiga utredningen under ledning av Agneta Dreber, och som hade kommit en bra bit på väg. Samtidigt hade utredningen då engagerat andra parter som berörs och som kan ge goda synpunkter till den förändring som behövs. Här är direktiven för Dig som vill tränga in djupare i materialet, se särskilt slutet, där genomförandet av utredningen finns angiven.

Här kan Du läsa en populärversion av utredningsuppdraget, som Arbetsmarknadsutredningen fick i februari förra året. Artikeln är skriven av Alliansens partiledare och välkomnades av de flesta, om jag kommer ihåg rätt. När jag skulle gå in och läsa denna artikeln, så fanns länken på regeringens hemsida, trodde jag. Länken var aktiv, men innehållet borta. Detta är regeringskansliets hemsida, som tar bort och även justerar i efterhand. Inte särskilt snyggt. Även om man ogillar sina politiska företrädare borde man respektera publiceringar och inte sudda bort dem.

Nu är det alltså Statskontoret som fått uppgiften i stället, sedan Agneta Dreber och hennes utredning, som kommit halvvägs fick sparken. Direktiven till Statskontoret ger inget vidare intryck. Jämför med den förra utredningen.

Visserligen har Arbetsförmedlingens arbete ifrågasatts, även funktionen som sådan av en del, men nog borde ett modernt samhälle som Sverige då göra en allsidig utredning där alla parter får komma till tals? Det kräver onekligen en innovationspolitik i en globaliserad värld.

En rekommendation: Printa ut de två utredningsdirektiven; Dagens regerings och Alliansregeringens. Lägg dem vid sidan om varandra och titta igenom dem. Bilda Dig en egen uppfattning. Har jag fel i min bedömning?

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.