Australien visar Sverige framfötterna

Nu när de svenska regeringsbildningen går in i ett slutskede. Och en liberal ekonomisk politik, a la Lööf, står i fokus, kan det finnas anledning se vad ett annat land kunnat prestera.

Sverige utnyttjar inte sin potential. Men vi har ett land som skulle kunna vara en förebild, eller är en förebild: Australien. Så här ser utvecklingen i Australien ut:

  • 27 år utan recession
  • Medianinkomsten har ökat 4 gånger snabbare än i USA
  • Offentliga skuldbördan är 41 procent av BNP (Jämförbar med Sverige)
  • Behöver spendera bara hälften så mycket på pensioner som andra OECD-länder, andel av BNP
  • Vårdsystemet fungerar till rimlig kostnad

Dessutom är inställningen till invandring – reglerad sådan – mycket positiv. Hela 29 procent av befolkningen är födda utomlands. Däremot är den spontana flyktinginvandringen obefintlig. Ett område där Australien ligger efter omvärlden är utsläpp av växthusgaser.

Allt detta, och mer därtill. finns beskrivet i “Aussie rules“, en ledare i The Economist. Mycket mer intressant och spännande läsning finns i “The wonder down under“, som är en specialrapport i The Economist.

Allt är inte bra, men mycket, och samarbete till båtnad för nationen har ofta – inte alltid – varit i fokus. Här finns inspiration för den nya svenska regeringen, som väl snart tar plats vid köttgrytorna.

Ett annat gott råd är att låta den nya regeringens ledamöter läsa de rapporter om Sverige och svensk innovationspolitik som OECD producerat. På två svenska regeringarna uppdrag, men som inga i dessa regeringar verkar ha tagit del av. Där finns mycket, som inte Annie Lööf har tagit med i sitt förslag till Stefan Löfven. Att läsa, förstå och genomföra. Vi talar i första hand om “OECD Reviews of Innovation Policy SWEDEN” från 2012 och 2016.

Nu finns också en alldeles ny studie, gällande Finland, Sverige och Norge. Med jämförelser. Enkel att ta till sig för stressade politiker, det är enkla med förklarande OH-bilder.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.