Behöver jag vara så negativ?

När jag i skrivit blogginlägg och nyhetsbrev på senare tid, så har jag funderat på om jag är för negativ, om jag ser för mycket från fel håll? Så har jag funderat. I den rapportering jag gör, och de funderingar jag har, försöker alltid se möjligheterna. För mig är problem och utmaningar snarare nya möjligheter, som kineserna som sägs se möjligheter när det uppstår en kris, även om det kinesiska tecknat för dessa två begrepp inte är de samma.

Samtidigt vill jag inte släta över genom att vara PC, dvs politisk korrekt. Min styrka är, tror jag, att jag kan se vad som sker i det som synes ske. Och tyvärr tvingas jag uppmärksamma mycket som de svenska traditionella medierna inte berättar om. Mycket finns därför bara i mina bloggar. Men, det ska sägas med emfas, jag försöker alltid att validera de synpunkter jag framför. Därför finns det oftast många länkar i mina bloggar. Där har jag dessutom kravet på mig själv att läsa allt jag hänvisar till, och bedöma värdet, få fram verkliga fakta.

Mina bloggar, totalt hittills ca 800, har fritextsökning. Så är det är möjligt att använda bloggen som “uppslagsbok”. I tider av Fake News är fruktan för Faktaresistens stor Behovet av forskningsresultat, validering, är stort. Och den finns i mina bloggar. Faktum är att jag nästan aldrig får invändningar mot de fakta jag redovisar. Även de slutsatser jag drar verkar de allra flesta instämma i också.

En negativ blogg: Hur vågar regeringen? Skriven för några veckor sedan.

Ytterligare en negativ blogg: Nu är det den negativa bilden som gäller Skriven i januari i år

Och så två positiva bloggar: Först en positiv bild från i början av året.

Ock så har den positiva vi Beröringsskräck är något som politikerna behöver hantera Från i maj i är.

Om debattklimatet i Dagens Nyheter med bl a kommunalrådet Lars Stjernkvist under rubriken  “Vill vi ha samarbete måste S tona ner den hårda retoriken”

Nu önskar jag att Du som läser detta ger Din bild till mig. Det kan vara antingen i bloggen eller direkt i form av ett mail. För jag vill även fortsättningsvis ha en balanserad blogg. Det är jag som reagerat mot mig själv med just frågan: Är jag för negativ och finns det inte fler positiva perspektiv att redovisa?

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Behöver jag vara så negativ?

 1. Hej Håkan!
  Väldigt vad du plötsligt blivit ödmjuk! Jag läser din blogg med förtjusning-dock inte allt. Särskilt roligt var det att läsa din utskåpning av Per G Gyllenhammar-du har ju minnen och säkert insidekunskaper från din tid med aktiespararna.
  Antar att du tänker semestra i Bohuslän. Själv åker jag till Flatön imorgon utpumpad efter att ha varit i London en vecka med barn och barnbarn.
  Har du dina vägar förbi hör gärna av dig-eller varför inte ta det som en inbjudan.. Säkrast är att ringa Gunnels mobil
  076-1388886 eller min 076-1033836.
  Har du läst Massutmaningen av Tino Sanandaj-en mycket bra sammanställning
  över problemen!
  Hälsningar/ Nils Olof

  • Hej Nils Olof,
   Tack för Din kommentar! Vill gärna ha balans i mitt skrivande, men faktum är att ingen har tyckt att jag varit otillbörligt negativ, något som dock förvånar mig, eftersom jag har både ministrar och och de ledande riksdagsmännen från alla partier som läsare. Men då infinner sig frågan varför dessa inte går vidare och åtgärdar bristerna.
   Kommer till Bohuslän och tackar för inbjudan som accepteras. Vi kommer.
   Har läst Tino Sanandajs bok, spm onekligen är tänkvärd.
   Hälsar Håkan

 2. Hej Håkan!

  Jag läser din bogg med stort intresse. Tycker den är en mycket bra komplettering till övrigt informationsflöde. Dina personliga kommentarer ger en bra grund för egen reflektion och bidrar till ökad balans i belysningen av sakfrågorna.

  Tack för ditt engagemang.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.