Bör AP-fonderna styras av politikerna?

Frågan om politikerna bör styra AP-fonderna är så befängd att man undrar vad Pensionsgruppen tänkt, om den överhuvud taget gjort detta. Den omfattande utredningen på dryga 400 sidor är skriven av Finansdepartementet, Nya regler för AP-fonderna DS 2015:34. Flera av de ansvariga politikerna, som jag talat med, har tillstått att de inte följt arbetet tillräckligt i Pensionsgruppen. Eller som någon sa “deras utredning gick under radarn”. Därefter är det bara folkpartiets ledning med Jan Björklund i spetsen som vågat sätta ned foten.

Departementsskrivelsen, DS 2015:34,  har utarbetats inom Finansdepartementet, baserad på den överenskommelse om  AP-fonderna som träffades den 12 mars. Men vem som gjort arbetet på finansdepartementet framgår inte. Pensionsgruppens överenskommelse redovisas på Socialdepartementets brevpapper av de fem partierna bakom pensions-överenskommelsen (Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet liberalerna och Kristdemokraterna).  Nu är även Miljöpartiet med.

Pensionsgruppens ledamöter nämns inte, vilket är underligt. Pensionsgruppen är således helt anonym. . Det finns alltså inga människor som är ansvariga. Sak samma gäller själva utredningen, trots att en stor grupp på Finansdepartement måste ha jobbat fram de 440 sidorna med alla lagförslag och regelverk i en mycket byråkratisk anda.

I fredags, den 2 oktober, skrev förre generaldirektören KG Scherman på DI Debatt och stödde politiseringen av AP-fonderna. Den artikeln är en utmärkt varningsklocka till remissinstanser och till de politiska partierna: Stoppa politiseringen!

Dagens Industri följde upp med en ledare på lördagen med rubriken “Stoppa de farliga AP-fondsförslaget”, Underligt nog verkar inga andra medier uppmärksamma frågan. Är det en icke-fråga, eller förstår man inte konsekvenserna för svensk ekonomisk tillväxt?

LO, TCO, SACO och Svenskt Näringsliv säger blankt nej till det nya AP-fondsförslaget. Det kunde man läsa i Dagens Industri i slutet på juni. Systemet behöver inte förändras, påpekar man.

En mycket bra analys av det anmärkningsvärde AP-fondsförslaget gjorde REALTID.se för ett par veckor sedan. Skrämmande, säger jag.

Efter ett visst detektivarbete har jag nu fått fram vilka partirepresentanter som suttit i Pensionsgruppen:

  • Lars-Arne Staxäng, Moderaterna
  • Solveig Zander, Centerpartiet
  • Mats Persson, Folkpartiet
  • Lars Gustafsson, Kristdemokraterna
  • Tomas Eneroth, Socialdemokraterna
  • Richard Persson. Miljöpartiet

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Bör AP-fonderna styras av politikerna?

  1. Namn på ansvariga politiker är viktigt! Det saknas alltför ofta och försvårar uppföljning av personligt ansvar.

    Politiker skall inte styra AP-fonderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.