Bra i Ukraina – ryska styrkorna flyr, lämnar vapen och utrustning

När Ukraina pressade på både i öst och i syd, så drog sig ryssarna tillbaka. Ofta oordnat, flyende i bil, cykel eller gående. Vad som sker nu är att Ukraina tar över stora delar, hittills 3000 kvkm. Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov har beskriv utvecklingen som oväntat snabb, som en snöboll som rullar utför en slänt. Detta sagt, ska tilläggas att en del ryska styrkor förorsakade ukrainarna förluster. En varning för en rysk motoffensiv har också utfärdats av just försvarsministern.

Enligt vissa uppgifter har ryssarna lämnat kvar otroliga mängder av både vapen och annan utrustning. Detta har jag inte sett bekräftat.

Så här ser det ut med förlusterna på den ryska sidan, per idag på morgonen. Plus-siffran visar senaste dygnets förluster:

Var hittar man bäst uppgifter om det som händer? Svaret är:

Så här skrev president Zelensky i natt på Telegram, riktat till ryssarna:

“Do you still think that we [Russians and Ukrainians] are ‘one people’? Do you still think that you can scare us, break us? . . . We will be with gas, light, water and food . . . and WITHOUT you!”

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Bra i Ukraina – ryska styrkorna flyr, lämnar vapen och utrustning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.