Brottsligheten kostar företagen 100 miljarder årligen

Kriminaliteten i Sverige drabbar inte bara utanförskapsområdena med parallellsamhällen och otrygghet, på grund av bristande insatser och otillräcklig lagstiftning (politikernas ansvar). Även annan brottslighet drabbar Sverige. Enligt en rapport från i maj i år så drabbas företagen direkt och indirekt av en brottslighet som kostar hela 100 miljarder kronor årligen: “Brottslighetens kostnader 2020”.

Butiksstölderna är inte minst uppseendeväckande. De ingår i de 100 miljarderna.

Mer än hälften av alla företag har råkat ut för brott under de senaste två åren (56%) Hela 60 procent av företagen upplever brottsligheten som ett problem. Var 10e som ett stort problem. Man har anledning tro att värst är det för de som regelmässigt utsätts för butiksstölder.

Hur stor andel av företagarna tror att brottsligheten kommer öka? Och hur många tror att den kan komma att minska? Svaren är :

  • Brottsligheten kommer att öka tror 48 procent av företagen
  • Brottsligheten kommer att minska tror 1 procent av företagen.

När det gäller hur många som “buras in”, så har justitieminister Morgan Johansson gjort stort nummer att det aldrig varit så många. Nu visar en genomgång som nät-tidningen Kvartal gjort att detta är felaktigt. “Att räkna som Morgan Johansson” kallar man justitieministerns sätt.

Nyligen kom Riksrevisionen som visar att våra fängelser är misskötta. Bristande underhåll gör att de inte kan expandera och ta emot fler fångar. Det går så långt som att Riksrevisionen talar om att verksamheten tillåts ligga för fäfot.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.