Conni Jonsson varnar det svenska politiska systemet

Riskkapitalbolaget EQT startades 1994 av Investor och dåvarande VD-n Conni Jonsson, nu ordförande i bolaget. Det är en av världens största investerare med idag ett förvaltat kapital på 67 miljarder euro. I Dagens Industri intervjuas Conni Jonsson “Europas mest välinformerade investerare” rubriceras artikeln.

Conni Jonsson markerar en värdegrund för EQT:s verksamhet, som han tredelar:

  • Den skandinaviska affärsmodellen – en öppen och transparent ekonomi
  • Ansvarstagande och långsiktighet – som familjen Wallenberg
  • Spela bollen där den ligger

Sedan kommer varningen till det svenska politiska systemet. Jonni Jonsson konstaterar att den svenska traditionen och ägarstyrnings-modellen är bra, bäst i världen. Tyvärr finns det tecken på att den kan försämras. Genom politisk påverkan utifrån.

Politikerna måste visa att de förstår systemet. Det är fel när ministrar säger att de inte tycker om riskkapital. Det blir ett ifrågasättande av ägandet som är farligt. Så här uttrycker sig Jonni Jonsson (läs noggrant):

”Man börjar ifrågasätta saker som näringsfrihet, äganderätt och rätten att ge utdelning. Det finns en ton här som är otäck. Även beskattningen av individen är ett problem, på detta område är Sverige absolut inte konkurrenskraftigt. “

Det finns mycket mer att läsa och ta till sig i denna intervju. Bland annat säger Conni Jonsson att “Vi snackar om hundratusentals jobb. Ägarna som har stöttat dessa bolag betraktar man som skurkar”.

Än en gång läs intervjun och begrunda. Detta är särskilt en uppmaning till våra politiker. Men, det räcker inte att läsa, det gäller att förstå vad varningen innebär. Samtidigt skulle det inte skada om de ansvariga politikerna, både på den röd-gröna och blå sidan, kunde initiera en dialog med EQT, Wallenbergarna och andra som står för den analysen som intervjun återspeglar. Vore det inte intressant att fråga de som investerar 100-tals miljarder i verksamheter som Sverige lever på vad som styr utvecklingen?

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.