Coronakommissionen mjukstartar

Efter att Stefan Löfven pressats hårt för att tillsätta en kommission före sommaren, så sa statsministern så här den 1 juni: Ett beslut om en kommission som ska granska Sveriges coronaarbete kommer att fattas inom kort. Bra sa Moderatledaren för det var viktigt för att kunna utvärdera krisen löpande.

Men så skedde inte. Beslutet om en Corronakommission dröjde en hel månad. Så kommissionen startar inte förrän sommaren nu är över. Första möte med kommissionen var den 12 augusti. Nästa möte blir i denna veckan. SvD har en artikel därom idag.

Vilka ingår då i Coronakommissionen? Jo, ordförande är Mats Melin, fd chefs-JO och fd ordförande i Högsta Förvaltningsdomstolen.  Huvudsekreterare är Joakim Sonnergård. Övriga ledamöter är:

 • Shirin Ahlbäck Öberg – docent och universitetslektor i statskunskap vid Uppsala universitet.
 • Ann Enander – professor emeritus i ledarskap vid Försvarshögskolan.
 • Vesna Jovic – socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, tidigare VD Sveriges Kommuner och Regioner.
 • Camilla Lif – präst och tf. kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm, Svenska kyrkan.
 • Torsten Persson – professor i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet.
 • Göran Stiernstedt – docent.
 • Mats Thorslund – professor emeritus i socialgerontologi vid Karolinska Institutet.

Vilka områden är viktigast att kommissionen behandlar? Tveklöst själva Pandemin och så de ekonomiska effekterna för företag och anställda. Då borde det funnits medicinsk och företagsekonomisk expertis. Det finns det inte.

Coronakommissionen saknar alltså komptens på de två områden som de har som huvudfokus på. Är det inte lite underligt?

Men detta stämmer med regeringens hittillsvarande sätt att arbeta. Regeringskansliets amatörer i företagsekonomi slipper kompetenta granskare. Ska det vara så?

Nu vill jag ta upp det område som Coronakommissionen ska redovisa allra först, enligt direktiven, äldrevården. Den 30 november ska ett delbetänkande komma. Det ska bli intressant hur kommissionen tar upp och analyserar socialminister Lena Hallengrens nonchalans gentemot sitt eget Äldreforskarråd. Hon sammankallade det först inte (bildat på Lena Hallengrens initiativ i december 2019). Sedan blev den inkallat till den 17 mars, men då inställde Lena Hallengren mötet. Varför? Var de inte ytterst värdefullt att just samråda med Äldreforskarrådet när Corona-pandemin bröt ut?

Men rådets 14 ledamöter gav sig inte. De krävde ett sammanträde och ett möte hölls en månad senare, den 17 april, men då var Lena Hallengren inte med, trots att hon är ordförande. De önskemål som rådet framförde den 17 april protokollfördes inte och genomfördes aldrig.

Nu har coronakommissionen fått reda på detta i denna blogg. Ska bli intressant att se var de gör av den informationen. Landets journalister har mörkat, så när som på Morgonekot som tog upp detta kort med Lena Hallengren, och utan svåra frågor, den 24 juni.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Coronakommissionen mjukstartar

 1. Bra Håkan att du uppmärksammar Äldreforskarrådet. Jag tror inte att det var Hallengrens ambition att ha dem för akuta frågor som det sedan uppstod behov av. Att hon kunde fått kunskap från rådet även akut är uppenbart eftersom regeringen ihop med andra myndigheter agerade utan kunskap om personalsituationen inom äldrevården med tillhörande smittorisker från personal mer än besökare.

  Faktiskt har Hallengren lämnat besked i riksdagen om när rådet ska sammanträda första gången med henne själv som ordförande närvarande:
  ” I syfte att främja dialog med forskare inom äldreområdet inrättade regeringen i december 2019 ett äldreforskarråd. Med anledning av utbrottet av covid-19 fick rådets första ordinarie möte dessvärre ställas in och ersättas av ett telefonmöte den 17 april 2020.

  Ett nytt ordinarie första möte kommer att hållas den 1 september 2020.

  Stockholm den 29 juli 2020

  Lena Hallengren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.