Coronakommissionens kritik måste få konsekvenser

“Coronakommissionens kritik är stenhård – misslyckandet måste få konsekvenser” Det är rubriken – och budskapet – i professor Lars Calmfors Kolumn i Dagens Nyheter idag. Läs den om Du inte redan gjort detta.

Eftersom jag inte är säker på att Du kan läsa kolumnen på nätet utan abonnemang, vilket borde vara självklart, så vill jag ge några viktiga citat ur artikeln. Först säger Calmfors om kritiken:

Kritiken består av två huvuddelar: otillräcklig beredskap inför en pandemi och senfärdiga åtgärder när vi drabbades av den…..Det har saknats både vilja och förmåga att tänka sig in i en akut pandemisituation.

Sedan kommer Calmfors till det mest anmärkningsvärda:

Kommissionen framför sin kritik med facit i hand. Men den liknar mycket de synpunkter om senfärdighet som många förde fram redan i realtid. Dessa anklagades då för ”alarmism” och betecknades nedlåtande som ”hobbyepidemiologer” eller, om de var medicinare, som ”alternativa forskare”

Detta gör kritiken dubbelt hård, vill jag påstå. Eftersom det betyder att kritiken mot bristen på agerande – senfärdigheten och otillräckligheten – framfördes och viftades bort när den i stället borde gjort avgörande intryck. Detta stöds dessutom av Coronakommissionens första delbetänkande från hösten 2020 som konstaterade att regeringen ska styra landet, Regeringsformen, men uppenbarligen inte gjorde detta.

Eller som denna blogg frågade: “Var är Sveriges statsminister?” Nu vet vi – han har lämnat skeppet. Och har i snart två år inte tagit sitt ansvar.

Så här konstaterar Lars Calmfors sin artikel:

Men om vi ska lära av det som hänt, måste vi våga slå fast att politiker och myndighetsföreträdare agerade på ett oförsvarligt sätt.

Vad gör en regering som agerar på ett oförsvarligt sätt? Avgår.

Professor Lars Calmfors är en respekterad nationalekonom som haft flera regeringars förtroende. Han är dessutom känd för att vara balanserad och inte tillgripa överord. Det gör kritiken hård. Och han säger dessutom att både statsministern och Folkhälsomyndighetens chef borde ha tagit sitt ansvar, men kan inte göra detta eftersom de båda nu avgått. Något som de borde ha gjort efter det påtagliga misslyckandet med Pandemin, borde vara underförstått.

I söndags, den 7 november, fanns i Dagens Nyheter en debattartikel som underbygger det Lars Calmfors ställer på sin spets. “Skapa en smittspårningsapp innan nästa pandemi drar in”. Skriven av professorerna Göran K Hansson, KI, och Mathias Uhlén KTH. Den är också verkligen värd att läsa.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Coronakommissionens kritik måste få konsekvenser

  1. Hej Håkan,
    Läste vad du skrivit om min kolumn. Synpunkterna där på politiken har jag utvecklat mer utförligt i min nyligen publicerade bok “Mellan forskning och politik – 50 år av samhällsdebatt” (Ekerlids förlag) – publicerad före Coronakommissionens andra delrapport.
    Allt gott,
    Lars

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.