Coronakommissions första uppdrag blir att smittspåra

Hoppas informationen är felaktig som TV4-nyheterna kommit med: Corona-kommission ska arbeta i etapper. Först ska frågan om hur smittan kom in på äldreboendena kartläggas. Hur ska en kommission kunna spåra smittan på äldreboendena nu månader efter att smittan spridit sig? Det skulle skett när smittan spred sig.

Så den första frågan om äldreboendet  borde vara: Varför skedde inte testning och smittspårning direkt när Corona uppenbarade sig på äldreboenden?

En annan fråga är givetvis hur smittan så lätt kan komma in på äldreboendena, och det är ju en analys som redan påbörjats av ett stort antal äldreforskare. Här kan Äldreforskarrådet, som Socialministern var förutseende nog att tillsätta i december månad förra året, komma väl till pass. Men som Lena Hallengren under ett halvt år tid inte har haft tid att träffa. En viktig fråga blir då: Varför har regeringen inte tagit till sig och sökt efter råd från detta Äldreforskarråd som regeringen själv tillsatt?

I stället för att arbeta i etapper borde Coronakommissionen själv få bestämma hur deras arbete ska läggas upp. Det borde vara en självklarhet att kommissionen från allra första början tar del av så mycket som möjligt av det som hänt. Glöm inte bort att den ekonomiska sidan av Pandemin är lika viktig som sjukvårdsdelen. Att göra arbetet i etapper riskerar att varje del blir en form av att skriva historien i efterhand.

Man kan konstatera följande inför Corona-kommissionens arbete:

 • Allra viktigast är att gå igenom regeringens beslutsprocess, med de dokument som legat till grund för Corona-bekämpningen
 • Vilka lagar fanns på plats för att bekämpa pandemin? Vilka lagar saknades? Vilka institutioner saknades eller med bristande regelverk för myndigheter (MSB och Soc styr)
 • En kartläggning, direkt, av hur några andra länder gör- avseende hela Corona-bekämpningen – är angelägen. Ger underlag för kommissionens arbete, för vad man bör titta på.
 • Frågan om varför masstestning inte gjordes från början och inte heller smittspårning är viktig att följa upp. Minnesbilder och email förkommer lätt. (Rensar myndigheterna?)
 • Insatserna för att hindra en stor del av det svenska näringslivet att slås ut av Pandemin bör kartläggas direkt. Inte vänta, för nu kan fortsättningen studeras i realtid.
 • Stefan Löfvens uttalande att Corona-kommissions uppdrag behöver begränsas (TT24/6) borde inte accepteras. Kommissionen måste få ett fullständigt mandat. Ett och ett halvt år bör räcka för kommissionen, Lindbeck-kommissionen tog 4 månader på sig. Låt bli att sätta fram Långbänken, hur lockande den än är!
 • Smittspårning från Äldreboendena är inte möjlig – annat än i real tid, dvs den smitta som idag uppstår där. Men detta borde inte ligga på kommissionen utan på ansvariga politiker. Sker det nu eller inte? (Gällivare-utbrottet följdes inte upp genom smittspårning)
Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Coronakommissions första uppdrag blir att smittspåra

 1. Ett uppdrag från den feministiska regeringen till Coronakommissionen är att
  utreda hur kvinnor, barn och äldre uppfattat pandemin. Ytterligare ett tecken på att vita män inte räknas för denna bedrövliga regering.
  Stå på er vita män!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.