Cyniskt: Putins anfallskrig kanske var välkommet?

Visst är det cyniskt att påstå att Putins anfallskrig och invasion i Ukraina var välkommet. Men, samtidigt är det bra att Vladimir Putin och Kreml visar sina verkliga avsikter. Tidigare ljög Putin hela tiden. Även när han träffade Frankrikes president Macron och Tysklands förbundskansler Scholz  i Moskva ljög Putin dem rätt upp i ansiktet. Likaså när han talade med president Joe Biden. En sådan person kan man givetvis inte lita på, oavsett vad han säger, och nu vet hela världen detta.

Det hjälpte inte att USA:s underrättelsetjänst och även dess president gick ut offentligt och sa att Ryssland kommer att anfalla Ukraina. Inte heller jag trodde detta, utan såg ett befäst och utvidgat Donetsk. Sedan hade Putin kunnat gå vidare och lurat omvärlden hela tiden. Nu avslöjade han sig.

Vladimir Putin kommer att falla, frågan är bara när och hur. Detta är några viktiga skäl:

 • Putin hade inte räknat med att Ryssland skulle bli avskuren från Västvärlden
 • Putin hade inte räknat med att rubeln skulle kollapsa
 • Putin hade inte räknat med “Bank Run” som började redan igår.
 • Putin hade inte räknat med att det ryska finansiella systemet skulle kollapsa
 • Putin hade inte räknat med de folkliga protester från sin eget land som kommer öka i styrka
 • Putin hade inte räknat med att alla ukrainare, även de ryskspråkiga, skulle vända sig emot den ryska invasionen
 • Putin hade inte räknat med att de ukrainska styrkorna skulle kunna stoppa Ryssland att ta en enda stor stad ännu
 • Putin hade inte räknat med den otroliga försvarsviljan som ukrainarna visar
 • Putin hade inte räknat med att idrottsmän och kulturarbetare, som blivit dekorerade, skulle vända sig emot honom. I Ryssland.
 • Putin hade inte räknat med att flera av hans oligarker kommer att vända sig emot honom.
 • Putin hade inte räknat med att Duma-ledamöter som stödde Donetsk självständighet skulle ta avstånd från invasionen i Ukraina

Det svåra nu är att förhindra de desperata åtgärder, inklusive kärnvapen, som den sårade president Vladimir Putin kan komma att använda.

Ukraina kommer inte acceptera något annat än en total rysk reträtt. Annars kommer man utradera de stora ryska styrkor som nu kört fast över hela Ukraina.

Vladimir Putins enda möjlighet att undvika fortsatta, och än kraftigare reaktioner från sitt eget folk, är att dra tillbaka sina trupper och sluta fred. Frågan är bara om Putin själv inser detta eller om han fortsätter kriget med artilleri och bombningar och till sist utnyttjar taktiska kärnvapen.

Min tro är dock att Vladimir Putin kommer att försvinna som rysk president inom kort. Frågan är bara vilken skada han redan då åstadkommit.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Cyniskt: Putins anfallskrig kanske var välkommet?

 1. Om man visste. Det sägs nu att Putin har haft en långsiktig strategi för att på nytt upprätta ett Sovjet. Nu var det Ukrainas tur att underordna sig Putin. Putin vet att USA inte vågar gå in med militär hjälp för då öppnas upp för ett tredje världskrig och det vill ingen. Då slåss västmakterna med finansiella åtgärder som sannolikt straffar Putin mycket mer än vad han trodde. Dessutom har Ukrainas motstånd visat sig vara starkare än vad Putin trodde.
  Vad hände. Vi har ingen aning om hur Putin reagerar i ett trängt läge.
  Håkan G. Min tro är dock att Vladimir Putin kommer att försvinna som rysk president inom kort. Frågan är bara vilken skada han redan då åstadkommit.
  Att Putin inser sin svaga position och därmed drar tillbaka sina trupper är enligt min uppfattning otänkbart. Putin kommer att ställa till med massa skada, måhända enbart inom Ukraina. Bomba ut Kiev mfl städer genom en sista massiv åtgärd för att behålla den ryska hedern. Går folket med på det så överlever han men inte som president. Säger folket nej avsätts han genom en kupp och överlever sannolikt inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.