Dag 100 av Rysslands innovationskrig i Ukraina

Idag ockuperar Ryssland cirka 20 procent av Ukrainas område, cirka 120.000 kvadratkilometer, viket är betydligt större än Götaland. Totalt hade Ryssland kontroll över hela 3.620 samhällen (allt från byar till städer). Av dessa har Ukraina tagit tillbaka 1.017 samhällen, vilket betyder att 2.603 återstår. Detta redovisade president Zelensky igår i ett tal till Luxemburgs parlament.

Det Washington baserade Institute for the Study of War, ISW, redovisade igår att Ryssland inte lyckas kontrollera befolkningen i de ockuperade områdena genom att tvinga den att använda den ryska rubeln och att följa ryska byråkratiska regler. Ingen social kontroll, med andra ord. Den ryska ledningens försök att med hjälp av sina soldater tvinga invånarna till underkastelse får i stället demoraliserande effekter på den ryska militären. Det verkar inte heller som om Ryssland har tillräckligt med styrkor för att erövra mer av  områdena i Donetsk, enligt ISW.

Att livet till stor del går vidare visar det faktum att 48.000 barn har fötts i Ukraina sedan invasionen den 24 februari. Hälsoministeriet i landet redovisar detta och var barnafödandet skett, inte i de krigsdrabbade områdena, utom i Odessa.

Ett tecken på en viss återhämtning är att hela 50 utländska ambassader har flyttat tillbaka till Kiev. Varje ambassad som flyttar tillbaka är ett stöd för vår motståndskraft, sa Zelensky för någon dag sidan. Sverige tillhör inte de ambassader som genom sin återflytt givit Ukraina sitt stöd.

Hur ryska styrkor uppträder visar en redovisar en artikel i Washington Post. När dessa drog sig tillbaka från Chernobyl dödade de nio anställda. Vidare lade de beslag på utrustning till ett värde av 135 miljoner USD. Däribland 700 datorer, 344 fordon och 1.500 radiator-mätare samt en del brandutrustning. Den 31 mars lämnade de ryska styrkorna kärnkraftverket.

Enligt Ukrainas ÖB, som verkar ha god koll på vad som händer, så har Ryssland förlorat 30.850 soldater i strid, därav 12 generaler och 40 överstar. Vidare har ryssarna förlorat: 1.354 stridsvagnar, 3.354 bepansrade fordon, 2.325 lastbilar, 661 artilleri-enheter, 207 raketramper, 175 helikoptrar, 210 flygplan (mest jaktflyg), 521 drönare (de verkar vara på upphällningen) och 13 båtar. Den osäkraste siffran gäller dödade soldater, för det är uppskattningar. De andra enheterna kan man räkna lättare..

Detta kan vara av intresse inför helgen som kommer.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

4 svar på ”Dag 100 av Rysslands innovationskrig i Ukraina

 1. Håkan!
  Tack! Du är fantastisk!
  Här i Lund gör jag vad jag kan tillsammans med en begåvad och framåt tjej från Kiev som är community manager här för att engagera våra ukrainska vänner och barn som kommit hit. Snacka om meningsfullt!
  Ha en fin helg!
  Hälsningar!

  Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.