Dag 114 av Rysslands krig mot Ukraina

Besöket igår av Macron, Scholz och Draghi i Kiev var otroligt viktigt. Ökar moralen i Ukraina, när de ser att Europa engagerar sig. Medverkar till mer och kraftigare vapen samt gör att ledarna med egna ögon i Irpin kan se vilken förstörelse och vilka krigsbrott som Ryssland under Putins ledning gjort. Sådana intryck glömmer man aldrig. Süddeutsche Zeitung i en artikel som ger perspektiv (utan betalvägg)

Rysslands storoffensiv i Donbas har pågått i 60 dagar utan någon större framgång. Ändå har Ryssland, enligt Ukrainska ÖB 330.000 soldater i tjänst, IOW, Washington-institutet. (Mot ursprungligen 190.000) Men striderna är hårda och Ukraina har de senaste dagarna förlorat 5-600 soldater om dagen mot tidigare i genomsnitt 50 – 100 dagligen. Den ryska krigföringen sker fortfarande med hjälp av artilleri och raketer, där man enligt Ukraina har ett övertag på 10-1.

Ukraina avvaktar de kraftigare vapnen som är på väg in. En ukrainsk motoffensiv i Donbas förväntas om två – tre veckor. Ukraina väntar idag på 90 procent av de tunga vapen de efterfrågat. En stor del ska vara på väg.Enligt ukrainska ÖB ska man ha nått sina mål i slutet på sommaren. Ryssarna försöker befästa de nytagna områdena med försvarsställningar, för de räknar med en offensiv från Ukraina.

Enligt IOW har Ryssland svårigheter att förryska de ockuperade områdena. Det pågår en betydande partisanverksamhet inne i de rysk-ockuperade områdena, vilket hindrar förryskningen. Lärare verkar vägra följa rysk läroplan vilket stoppar skolor.

Ett annat problem är de sabotage som små ukrainska enheter utför. Ryska vapendepåer har man sprängt, med diverse stridsfordon och i ett fall 34 dödade ryska soldater.(En överlevde). “Ukraine´s Operational Command East” är en framträdande sabotagegrupp.

Trots de många soldaterna som den ryska armén mobiliserat är det brist på bemanning. Enligt ukrainska ÖB har ryska taktiska bataljon-grupper, som ska vara 600-800 soldater, endast så få som 30. De övriga är dödade eller så har de avvikit.

Svenska medier har inte publicerat uppgifter om alla attentatsförsök som Ryssland försökt genomföra i Ukraina för att ta livet av president Zelensky bland andra i landets ledning. Hela 800 sabotörer och attentatsmän har den nationella polisen identifierat och gripit sedan den 24 februari.

Hela 2,5 miljoner ukrainare har återvänt till landet efter den 24 februari. Detta av totalt 7,5 miljoner medborgare som flytt utomlands. Så en stor framtidstro måste finnas hos ukrainarna.

Till sist de ryska förlusterna. Enligt ukrainska ÖB: 32.950 ryska soldater (Ukraina troligen 7-8000 nu) Vidare har ryssarna förlorat 1.449 stridsvagnar, 3.545 bepansrade fordon, 729 artilleripjäser, 233 raketsystem, 97 luftvärnssystem, 179 helikoptrar, 213 flygplan, 591 drönare och 13 båtar. Siffrorna på antalet dödade ryska soldater är mest osäkra.

Sammanfattning: Ställningskrig i avvaktan på en ukrainsk motoffensiv om 2-3 veckor. I slutet på sommaren ska Ukraina ha drivit ut de ryska trupperna eller snarare tillfogat dem så stora förluster att de drar sig tillbaka självmant.

 

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.