Dag 120 av Rysslands angreppskrig på Ukraina

Ryssland har under sin diktator Vladimir Putins ledning försökt invadera och ta över det fristående landet Ukraina. Det har Ukraina slagit tillbaka. Det gick inte att genomföra det tänkta 72-timmars-kriget med att ersätta Zelensky som president och få befolkningen att ge sig, tvärtom.

Nu är det tufft i Östra Ukraina, där Ryssland sätter in så mycket kraft de kan. Så en del taktiska framgångar har man. Doc k inte strategiska. Ryssland har begränsad framgång på marken, så man fortsätter och intensifierar sin artilleribeskjutning, bombningen och missilangreppen. Detta, kan ske utan att man blir attackerad. Ukraina har inte samma  lång-skjutande vapen. Dessa kommer nu och vi får säkert se hur Ukraina återtar stora områden, om inte allt.

Boris Johnson kan man ha vilken uppfattning om för övrigt, som i Party-gate, men Ukraina-kriget förstår han bättre än någon annan. Han kan på basis av sin underrättelsetjänst, som är utmärkt, beskriva att de ryska trupperna mals ned. Hur Putin skickar fram soldater som kanonmat för att ta ytterligare delar av Donbas. Utmärkt beskrivet i en Reuter-artikel. Vinst är för Johnson att Ukraina driver tillbaka Ryssland till där de var förut, dvs 30 procent av Donbas ungefär. Sedan orkar Putin inte mer.

Här några andra inslag av intresse:

UK skickar nu så mycket vapen att det kommer ta åratal för det brittiska försvaret att ersätta dem. Det visar storleken på vapenleveranserna. Och USA skickar mångdubbelt och har samma problem. Så då förstår man att det är mycket vapen som kommer till Ukraina, men merparten har ännu inte kommit fram eller i vart fall inte börjat användas. Men, framöver kommer vi att se en ny krigsbild i Östra Ukraina.

Den största nyheten nu är hur kraftfullt Tyskland börjar agera. Det var bra, för att inte säga fantastiskt, att förbundskansler Scholtz besökte Kiev och Zelensky och med egna ögon se hur Ryssland förstör och grymt dödar och skändar människor. Han säger nu att inget ska förhandlas med Ryssland utan Ukrainas fulla deltagande och engagemang. Han låter också Tyskland nu skicka tunga vapen och ammunition som Ukraina begärt och inte segdra leveranserna, vilket tidigare skett.

President Zelensky själv säger att under andra världskriget tog det Ukraina 1.418 dagar att bekämpa ryssarna. Nu går det mycket fortare, vi har bara förbrukat 120 dagar. Påpekar Zelensky.

Idag får Ukraina status som kandidatland i EU. De politiska ledarna fattar väl i detta nu sitt beslut. Ukraina för sin del säger att de redan börjat sin process att anpassa lagstiftningen. Enligt vice premiärministern, Olga Stefanishyna, så kommer mycket vara beslutat den siste december i år. Så de journalister som nu kommenterar detta i radio och TV borde dämpa sig och inte säga att Ukrainas medlemsskap kan ligga 10-tals år fram i tiden.

Till sist: Microsoft redovisar att Ryssland gjort 128 riktade cyberattacker emot institutioner i Ukraina. Men framgångarna är små. Bara i nio fall har ryssarna stulit information. Detta enligt Microsoft, och tilläggas kan väl att ukrainarna är otroligt duktig på IT, vilket stoppat Ryssland. Omvänt så har nog Ryssland drabbats oerhört mycket hårdare av Ukrainas cyber-attacker, som 300.000 hackers runt hela världen hjälpt till med. Men Ryssland erkänner inte detta.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Dag 120 av Rysslands angreppskrig på Ukraina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.