Dagens Nyheters ledare talar klartext: Polisen blir bara sämre.

Alla som klankar på polisens förmåga och verksamhet kan känna sig trygga. Nu, när till och med Dagens Nyheter i en huvudledare säger att polisen bara blir sämre. Då har vi bevis på att det är helt OK att säga som det är. Därtill kommer att Statskontoret kommit med en rapport om polisen, som ger underlag till den utvärdering som DN:s ledare gör.

Här vill jag bara plocka citat direkt ur DN:s ledare, som illustrerar läget. Detta är svensk polis idag enligt Dagens Nyheter i en ledare (16/10):

  • ”situationen blir bara värre och värre för varje år”
  • ”delar av Polisens nationella utredningsdirektiv fortfarande inte nått ut i hela landet”
  • ”polisens rekryteringsavdelning är så underbemannad att den inte hinner nyanställa folk”
  • ”hela utredningar går om intet” pga det forensiska arbetets långsamhet
  • ”Blanketterna som poliserna ska fylla i är så krångliga att de knappt går att använda”
  • ”Vad är detta för ett tjänstemannahelvete?” När blanketter behöver fyllas i manuellt fyra gånger.
  • ”Så länge huvudkontoret inte fungerar ordentligt kommer kommer lagens långa arm att förbli stukad”

Detta skriver Dagens Nyheter i en ledare. Läget är inte klokt. Vad gör de ansvariga? Det är politikerna. De sitter och spelar ”Politikerspelet”, vill jag och många med mig påstå.

Men, så här är det på många andra ställen i den offentliga sektorn. Allra sämst är det nog i Regeringskansliet, men det får jag återkomma till, när det finns någon som kan vidta behövliga åtgärder.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Dagens Nyheters ledare talar klartext: Polisen blir bara sämre.

  1. Det är märkligt att den nye rikspolischefen inte har kritiserats – vad jag har sett – mer. Han har ju rätt bakgrund mm och skulle ställa allt till rätta.
    Den förre blev snabbt ”sågad” vid fotknölarna bl. a. med motiveringen, att han inte kunde något om polisväsendet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.