Därtill är jag nödd och tvungen

Den brasklappen, ”Därtill är jag nödd och tvungen”, skulle Stefan Löfven kunna säga om de 73 punkterna. Kanske har Löfven framfört det så när han beskrivit Januariöverenskommelsen inför sitt Verkställande Utskott och Riksdagsgruppen. Utan dessa medgivande får vi inte behålla makten, har han säkert hävdat. Inte minst när han.gjorde upp mad Jonas Sjöstedt. (Som fortsätter påstå att det finns ett avtal).

Sedan finns det en helt annan bild, som förvånar. I Lördags-intervjun med Ylva Johansson, arbetsmarknadsministern, den 26 januari, tonade en helt annan bild fram. Om privatiseringen av stora delar av Arbetsförmedlingen sa hon: Jag tror att det här kan bli bra”. Ibland är det ”ganska bra att man inte får bestämma själv”. Och så fortsatte hon ”Jag gör det med glädje”.

Sedan frågade Monica Saarinen arbetsmarknadsminister Ylva Johansson hur det blir med turordningsreglerna. De har hon tidigare velat ta bort helt, och nu ska de utvidgas väsentligt. Svaret blev ordagrant: ”Resultatet kan bli riktigt bra”.

Ylva Johanssons svar, och hela Lördags-intervjun andades ”detta är bra”. Hon är till och med tacksam för att någon annan fattar de beslut som hon sedan med glädje ska genomföra.

Tre andra personers perspektiv vill jag väga in vid bedömningen av S-regeringens intentioner:

Göran Persson säger i en intervju i Expressen att Januariöverenskommelsen kan blir förödande för Socialdemokraterna. Partiet kommer inte längre uppfattas som ett vänsterparti. Uttalandet gjorde Göran Persson i TV4.

De två andra rösterna, som också anses väldigt omdömesgilla är Widar Andersson, Folkbladet och PM Nilsson, Dagens Industri. De framträdde på ett seminarium io fredags i Axess. Mycket intressant. Se inspelningen. Det är sällan en diskussion är så intressant som denna, och man dra olika slutsatser från den. Under utmärkt ledning av PJ Anders Linder

Widar Andersson menar att allt i politiken nu präglas av misstro. Allianspartierna tycker sämre om varandra än om Socialdemokraterna. PM Nilsson menar att överenskommelsen är en revolution för S. Samtidigt manar han de borgerliga partierna att se upp, S anser att politikerna har all makt, och är inte ett liberalt parti. Dessutom varnar han för det stora Utredningspaketet.

Om S-regeringen för första gången på länge förstått verkligheten, att den inte är ideologisk, och i vart fall inte socialistisk, då är det ett under vi får uppleva. Ett under, tack vare Annie Lööf. Och kanske har Stefan Löfvens inre kompass förstått att den angivna färdriktningen är riktig, även om man nu blir ett borgerligt parti, gradvis.(Eller kanske just därför)

Framtiden fåre utvisa vad som gäller

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Därtill är jag nödd och tvungen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.