De fattiga i världen kan bli rikare

Nu när vi hört att Sverige vill inrätta en Moraldomstol med finansministern vid rodret kan det vara dags att höja blicken. Äganderätt för fattiga skulle kunna frigöra trillioner dollar. Det redovisade BBC för någon tid sedan. Ekonomen Tim Harford gör en lång serie för BBC. Programmet sänds på BBC World Service och går ut till hela världen. Hans redovisning bygger på studier och analyser som bl a den framträdande utvecklingsekonomen Hernando de Soto gjort.

Den otroliga programserien på BBC heter “50 Things That Made the Modern Economy“. Serien bygger på Tim Harfords bok med samma namn, som kom ut i somras. Det är 50 olika radioinslag, som på ett mycket pedagogiskt sätt visar hon den moderna ekonomin kommit till. Alla inslag är i formatet 9 minuter. Man behöver inte abonnera på BBC för att lyssna på eller ladda ned programmen. Det kan med fördel användas i undervisningen på alla nivåer. Och ett råd till mina läsare, politiker: Lyssna i smyg på dessa förnämliga inslag. Köp boken, och läs. Och Du kan ta plats som ekonomiskt bevandrad.

Eller, använd podcasten, nedladdas härOch lyssna på gymmet eller vid alla resor.

Låt oss titta på ägandet i utvecklingsländer. Enligt Hernando de Soto skulle hela 10 trillioner US dollar kunna frigöras. Detta skulle betyda 4.000 dollar i genomsnitt för alla invånare i dessa länder. Tillgångar som kan belånas för att investera eller köpa in varor. Men allt beror på hur enkelt själva fastighets-registreringen är. Är den som tidigare i Filippinerna: Hela 168 procedurer hos 53 olika myndigheter, som gör väntelistan på 13 till 25 år – då blir det svårt.

Att registrera egendom, och därigenom kunna utveckla affärer, blev på sin tid ett hot i Peru, Hernando de Sotos hemland. Så Perus maoistiska gerillan försökte mörda de Soto tre gånger. Herman de Soto var i våras i Sverige, varifrån det finns en del intressant att ta del av.

I den strategiska kommunikationsplan som hjälporganet SIDA har, redovisad av regeringen till riksdagen i december förra året, finns glädjande mycket och starka uttryck för äganderättens betydelse. Det skulle vara intressant att höra hur detta avsätter sig i SIDA:s praktiska arbete. Här finns ett enormt behov av register och system för att kunna förverkliga äganderätten i utvecklingsländerna. Sverige kan gå i täten här. Och kraftigt minska fattigdomen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.