De fem ledarskapsutmaningarna under 2017

Om några veckor hålls World Economic Forum i Davos. Detta evenemang och de ämnen som där tas upp indikerar vart världen är på väg. Med detta blogginlägg vill jag ge en föraning. Genom att redovisa de fem ledarskaps utmaningarna som grundaren till WEF, professor Klaus Schwab nyligen redovisat.. Han kallar det för prioriteringar, jag för utmaningar. Årets Davos-konferens har “Responsive and Responsible Leadership” som tema. Mottagligt och Ansvarsfullt Ledarskap blir min översättning. (Finns det bättre?)

  1.  Fjärde Industriella Revolutionen (som måste hanteras) Den förändrar hela industrier. Vi har här artificial intelligence, robotar, internet of things, självstyrande fordon, 3D-printing, nano och kvantum computing. (tekniker som vi vanliga dödliga har svårt att förstå)
  2. Ett dynamiskt inkluderande globalt styrsystemHär behövs ett samarbete mellan offentlig och civil sektor. Staten ensam, som förr klarar inte styrningen. Basen bör var en gemensam värdegrund, inte gemensamma egen-intressen.
  3. Återställ global ekonomisk tillväxtTidigare var den 5 precnet årligen (fördubbling 14 år) nu 3 procent (24 år för en fördubbling). Även borträknat den teknologiska utvecklingen måst ekonomin växa. Nu är vi 7.4 miljarder människor, år 2050 9,7 miljarder.
  4. .Reformera marknadsekonomin. Utveckla det gemensamma arbetet mellan “the business community” och det civila samhället. Den fria marknaden har förbättrad människors välstånd, men som nu har strukturella brister. Det kortsiktiga perspektivet är en och ojämlikheten en annan svår brist. Det måste bli en bättre balans mellan höga ersättningar till chefer och den vanliga människans välbefinnande (Detta en mycket fri tolkning från min sida, för Klaus Schwab är väldigt diplomatisk)
  5. Ta människors oro på allvar. De traditionella normerna har gröpts ur under de senaste decennierna. Människor har förlorat tilliten till samhällets institutioner. Fruktan inför framtiden finns där. Människor måste få tillbaka känslan av livets mening och en kontinuitet i samhället

Detta år, 2017, blir en test för alla samhällets intressenter. Och avgörande blir vilka val våra ledare gör, vilket ledarskap de utvecklar. Så avslutar Klaus Schwab sin introduktion till Davos-mölet. Det låter nästan som en domedagspredikan.

Här finns mycket att rapportera om i fortsättningen, den 17 – 20 januari hålls Davosmötet.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.