Demokrati-villkors-utredningen för bidrag till civilsamhället

För en tids sedan hade vi dans-utredningen. Den utredde när man fick dansa i offentliga lokaler. Helt i onödan tyckte väl nästan alla, utom dansministern. Nu har vi fått ytterligare en av dessa onödiga utredningar, demokrativillkors-utredningen för bidrag till civilsamhället. Den är på 485 sidor tillsammans med en Vägledning för handledare på 53 sidor.

Till vilken nytta?

Under 15 månader har en utredare, Karin Almgren, fd justitieråd, tillsammans med 10 experter och tre sekreterare kartlagt statens bidrag till demokratiarbetet genom anslag från myndigheter. Hela 40 myndigheter ger civila organisationer 14 miljarder för att främja demokratin. Därtill kommer kommunerna som bidrar med ytterligare 4 miljarder.

Först gör utredningen en felaktig definition av det civila samhället. Utredningen påstår att den enskilde och familjen inte tillhör det civila samhället, utan bara de organisationer som medborgarna bildar. Wikipedia sägerCivil society can be understood as the ”third sector” of society, distinct from government and business, and including the family and the private sphere.” Men i vårt land är det bara organisationerna som räknas, enligt denna utredning. Lite underligt, men man kanske ska man ha överseende därmed?

Vad har då utredningen kommit fram till? Jo, att pengar för att främja demokrati får inte gå till organisationer som motarbetar  demokratin. Nähä. Inte heller till organisationer som främjar våld eller diskriminering. Nähä. Men om en organisation ångrar vad den tidigare gjort, då är det OK. Förutsatt att man inte gör om det felaktiga. Utredningen konstaterar också att den mottagande organisationen inte heller får vara odemokratisk i sig själv. Det är ord och inga visor.

Du får ursäkta mig, men är inte detta ganska självklart? Krävs det en utredning på mer än 500 sidor, som kostar miljoner med ett drygt dussin engagerade personer för att komma fram till detta?

Stina Oscarson har i en krönika i SvD uppmärksammat denna stora och betydelsefulla utredning, som kostar hela 854 kronor om man vill ha den i tryckt skick. Med länk och nedladdning är utredningen gratis för oss civilister, men vi har fått betala utredningen med våra skattepengar.

Det är tänkvärda synpunkter som Stina Oscarson redovisar. Ska fler frivilliga organisationer bli beroende av statliga bidrag? Kommer staten framöver ställa krav på de organisationer som får pengar? Frågan borde snarare vara, menar hon, hur de civila organisationerna ska förbli oberoende.

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Demokrati-villkors-utredningen för bidrag till civilsamhället

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.