Den dolda aktören i den svenska innovationssystemet

Doldisen heter ALMI. en underskattad aktör, som fungerar väldigt väl i det svenska innovations-systemet. (Om Du klickar på länkarna till ALMI kommer möjligheten att chatta upp, en innovation)

Men, tyvärr är kännedomen av ALMI:s verksamhet låg. Och då åsyftar jag media, beslutsfattare och politiker. Trots att organisationen funnits i mer än 20 år.  Däremot är den välkänd hos ALMI:s målgrupp, landets mindre och medelstora företagare. Det är en välskött verksamhet som sker inom ramen för Almi Företagspartner AB, ett statligt bolag. Som är moderbolag i en koncern med operativ verksamhet i 16 regionala dotterbolag samt med riskkapital-verksamhet i Almi Invest AB.

Verksamheten är imponerande. Förra året hade Almi hela 30.000 kunder. Upp ifrån 26.000 kunder året innan. Detta i form av i form av rådgivning och hjälp med riskkapital eller lån. Det gjorde ALMI till Sveriges största offentliga aktör med operativa insatser i små och medelstora företag. Och enligt en årlig undersökning är kund-nöjdheten god. Nu 94 procent , en ökning med två procentenheter från 2015. De skulle också rekommendera ALMI till kollegor. Inte dåligt, vill jag säga.

Det är oerhört mycket som behöver göras för att entreprenörsklimatet i Sverige ska bli bra. Det konstaterar Entreprenörskapsutredningen, med Pontus Braunerhjelm i spetsen, i höstas. Den kom med sitt slutbetänkande. Samtidigt noterar jag – i ett annat blogginlägg – att de länge efterlängtade personaloptionerna blir ganska värdelösa. Då är det skönt att notera att ALMI är en lysande stjärna på entreprenörskaps-himlen.

Du som på egen hand vill botanisera och se vad ALMI gör kan nyttja dessa länkar:

Detta är inte min första blogg om ALMI. Den kom redan för fem år sedan, och sedan har det fortsatt i olika sammanhang, som här när Innovationsbron gick upp i ALMI. Och Fortsättning följer, med både tillväxtlån och givande resultat ute i landet, bland annat i Värmland.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.