Den globala värdekedjan är oslagbar

Alla läser inte Dagens Industris ledarsida, vilket är att beklaga. Därför detta blogginlägg. Idag har nämligen PM Nilsson, tidningens politiske redaktör, en ledare som Du borde läsa. “Tullkrig har ingen chans” heter den, och visar just vilken styrka den globala värdekedjan har.

Utgångspunkten är Iphone, hur den produceras, vilket tech-sajten Lifewire redovisat:

Alla ovanstående bolag har verksamhet i andra länder än där de är baserade. Totalt är det en bra bit över 100 länder inblandade i Iphones värdekedja. Alla bolag är länkade ovan i bloggen, och det är en verkligt spännande resa i världen att ta del av vad dessa företag gör och hur de ser på framtiden. En otrolig resa faktiskt, både i modern teknik och geografiskt.

PM Nilsson markerar hur kraftig globaliseringen är, med följande avslutande ord:

Donald Trumps presidentskap har orsakat stor skada, men han leder en marknadsekonomi och den övervinner sina presidenter.

Idag på morgonen kom beskedet från Trump att han skjuter på de höjda kines-tullarna. Låt oss se nu om inte USA och Kina når en uppgörelse om tullkriget inom ett par veckor. Som inte bara löser upp tullfrågan, utan också teknikstölder och den lag som skulle tvinga Huawei att spionera på omvärlden. Bland mycket annat. Den som lever får se.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.