Den kraftigt ökade forskningsfinansieringen har misslyckats, säger OECD

Här fortsätter serien om OECD:s genomlysning av Sveriges innovationssystem. OECD Review of Innovation Policy: Sweden 2016″. Den preliminära versionen, som är snarlik, och nedladdningsbar, finner Du här.

Det ska sägas att OECD var i Sverige med en stor grupp den 22 mars. Några möten hölls, bland annat på Vinnova och Entreprenörskapsforum. Men media visade inget intresse, ingen presskonferens hölls, och inget politiskt deltagande i dessa seminarier. Så tystnad råder. Det är kanske bäst så, om vårt system ska skyddas mot förändringar som är nödvändiga. Här fortsätter dock min serie:

Den ökade forskningsfinansieringen (5 plus 4 miljarder) skulle

  • Ge forskarna större frihet att utveckla sina agendor
  • Skulle kompensera för utebliven extern finansiering
  • Stärka universitetens styrkeområden

Inget av detta har uppnåtts säger OECD:

  • Ökade fakultetsanslag har inte gått till befintliga forskare utan till nya forskare
  • De styrkeområden som skulle förstärkas var inte identifierade
  • Avsaknaden av ledarskap var den avgörande fatkorn för misslyckandena
  • Sverige saknar ledarskap som sätter mål och ser till att dessa uppnås
  • Akademikerna värderar den fria forskningen, men politikerna ser inte till sitt samhällsansvar och står upp för de samhälleliga utmaningarna
  • Universitetens svaghet beror på brist på strategiskt ledarskap

Avslutningsvis sa OECD 2012 att den framtida ekonomiska utvecklingen i Sverige beror på landets innovationskapacitet. Det kräver stora investeringar i FoU, men också ett väl fungerande innovationssystem.

Nästa blogg gäller ansträngningarna att stärka banden mellan forskning och innovation

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.