Den nationella samordnaren för livsvetenskaperna gör skillnad

För två år sedan tillkallades förre statssekreteraren Anders Lönnberg som nationell samordnare för livsvetenskaperna, Life Science. Här är formellt en del av Statens Offentliga utredningar, och har där lämnat en delrapport, riktad till de berörda ministrarna. Men som vanligt fungerar inte regeringens hemsida, så det går inte att finna denna delrapport. Den är mörkad, kan man säga. Trots att den är en stimulerande läsning. Men den går att beställa, se nedan. (Några dagar senare: Nu finns den på hemsidan enligt denna länk)

Faktum är att det som nu hänt Life Science-industrin trodde ingen skulle kunna ske. Så är ser utvecklingen ut, nämligen. Detta var för 4 år sedan. Detta följde jag upp i en blogg ett par månader senare, som tyvärr bara bekräftade utförslöpan. En fjärdedel av de sysselsatta i sektorn hade försvunnit, antalet kliniska tester reducerades kraftigt, etc.

Den socialdemokratiska regeringen har nu gjort skillnad. En stor hjälte här är den nationella samordnare, Anders Lönnberg. I en lägesrapport till regeringen för två veckor sedan visar han att investeringarna i Life Science sektorn under hans tvåårstid 10-dubblats. De låg tidigare i flera år på bara 1 miljard per år . Investeringar nu, de senaste åren som innefattar:

Antalet kliniska prövningar började öka 2015. Läkemedelsprovningarna ökade med 26 procent det året.

Vad har då samordnaren gjort? Samordnat de tre berörda departementen; Närings- utbildnings- och socialdepartementen. Lämnat ett underlag till NIR samt stött arbetet med samverkansprogrammen. Använt en sakkunnig referensgrupp för utveckling av arbetet. Stimulerat tillsättandet av fem parts-sammansatta arbetsgrupper. Tagit otaliga kontakter med samarbetsparter, myndigheter och politiker samt identifierat synergier.

De otaliga informella kontakterna som samordnaren tagit, medverkat vid 300 seminarier och rundabordssamtal, i Sverige och utomlands, och ett stort antal förslag till ändringar i regelverk och direktiv, har alla bidragit till den dynamiska utvecklingen. Observera att samordnaren inte haft i uppdrag att göra en utredning, utan att göra något. Vilket givit resultat. Läs Delrapporten, manar jag alla som tvivlar.

Den 10-sidiga rapporten till regeringen ger belägg för det jag skrivit ovan. Och media kan, om de vill och orkar, själva utvärdera utvecklingen. Själva utvärderingen “Delrapportering för U 2015:08 en nationell samordnare för livsvetenskaperna” av den 31 januari 2017 kan beställas av samordnarens sekreterare eric.vanerlov@regeringskansliet.se.

Det är bra när politiker inte har beröringsskräck.

Nu återstår ändå mycket, och samordnaren har ett år till på sig att verka. Men resultatet hittils är så positivt så fortsättning lär följa, och det bör ske på andra områden också. Jag säger bara digitalisering.

En stor utmaning för Anders Lönnberg nu är att få EMA till Sverige, när London kastar in handduken (Brexit)

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.