Den offentliga välfärdssektorns okända akilleshäl

Vi har alla hört talas om vinster i välfärdsföretagen. Men hur många har hört talas om förluster i välfärden? Det är offentliga välfärdsföretag som går med förlust, med miljarder. Som därför konkurrerar på ojusta  villkor med de privata. Och som kostar oss skattebetalare stora summor. Det är inte Ilmar Reepalu som i sin utredning upptäckt detta, även om han borde gjort det, utan en fristående organisation.

Skattebetalarna har gjort en noggrann studie, som visar detta, “Mer välfärd för varje skattekrona“. Min första fråga är: Har den gode Ilmar Reepalu undgått att titta på detta? Eller har han blundat? Ska inte en utredning titta på alla perspektiv, inte minst det som är relevant, och det måste ju både vinster och förluster vara. Särskilt när en sektors förluster, den offentliga, negativt påverkar den andra, privata.

Själv måste jag erkänna att jag inte var medveten om dessa förluster. Men jag är inte ett dugg förvånad. Men att denna fråga inte finns i den offentliga debatten är otroligt.. Så här ser t ex en del landstings primärvårds-resultat ut (förluster), i miljoner 2015:

Region Skåne –64.6

Region Jämtland Härjedalen –58.7

Region Örebro län –56.9

Landstinget i Värmland –50.9

Norrbottens läns landsting –46.0

Landstinget i Kalmar län –39.2

Landstinget Västmanland –35.2

Region Gävleborg –28.3

Västerbottens läns landsting –23.8

Region Gotland –18.1

De större offentliga sjukhusen gick 2014 i förlust med 1,7 miljarder kronor.

Men det största privata akutsjukhuset, S:t Görans i Stockholm, gick med vinst. Och hade ändå väsentligt lägre kostnader än motsvarande offentliga sjukhus. Och därtill bättre vårdresultat. Det bloggade jag om för två år sedan. Är det inte dags att redovisa detta också i våra traditionella media?

Men det finns ett annat problem. De offentliga aktörerna, kommuner, landsting och regioner, mörkar resultaten. De vill inte redovisa hur verksamheten går. Stor skam, måste man säga, och varför inte ta upp detta också i debatten? Inte bara de siffror som Skattebetalarna nu lyckats gräva fram. Om man nu vill redovisa dessa.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Den offentliga välfärdssektorns okända akilleshäl

  1. Detta är inte bra. Hur många har känt till det hela? Vänsterpartiet, som ju är nästan rabiata i sin uppfattning?
    Beror skillnaden på olika ledning, målsättning, effektivitet, personalens delaktighet, motivation mm eller vad?
    Mvh
    K-G

  2. Det är mycket konstigt att detta inte har tagits fram som ett underlag i debatten. Det borde ju vara högst politiskt intressant särskilt från Alliansens sida. Vad jämförs privat vinst med – offentlig förlust – nej, med politisk ideologi från 6 % av folket.
    /Kjell

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.