Den svenska polisen fungerar inte – är överbyråkratiserad

Vem leder Polisens arbete? NOA, Nationella Operativa Avdelningen. Där trodde jag att ett par hundra poliser arbetade. För någon vecka sedan fick jag en chock. Ledningsgruppen NOA består av 4.000 poliser. Dessa gör inget vanligt polisarbete, utan ska leda de andra operativa poliserna som arbetar ute på fältet eller med utredningar.

NOA ska utarbeta reglerverk, tala om hur ett förhör bör gå till, instruera om hur elpistolen ska användas etc. Detta är inte klokt. Så här beskriver Wikipedia vad NOA gör “Den har vad som betecknas “funktionsansvar”, inklusive personalansvar och resultatansvar.” Fyratusen man (och kvinnor). Jag säger fortfarande: Inte klokt!

Sedan lär det finnas många hundra kommunikatörer. Någon angav antalet kommunikatörer i polisen till hela 680. Hoppas det är fel, men jag har inte kunnat få antalet bekräftat. Varför inte låta de operativa vanliga poliserna svara på medias frågor? Då skulle vi kanske få lite mer verkliga svar.

Idag säger presstalespersoner på polisen “Goddag Yxskaft”. De poliser som är ute i verkligheten kan ju säga vad som hänt på vanlig svenska i stället för att rapportera in det till en kommunikatör som sedan ska säga “På grund av förundersökningssekretess kan vi inte säga mer” (och mer är ingenting).

Låt 90 procent av NOA-personalen komma ut i det verkliga polisarbetet. På med polisuniformen och in i radiobilarna och gör insatser. Då skulle helt plötsligt de som sysslar med det verklig polisjobbet öka med flera 10-tals procent. Gör det, gör det nu! Gunnar Strömmer, Du som är ytterst ansvarig som justitieminister förstår säkert detta och bör agera nu och inte efter ett antal nya utredningar.

De tekniska undersökningarna måste utföras mycket snabbare. Idag tar de kriminaltekniska undersökningarna i genomsnitt 50 dagar. Detta är ett klart underkännande. NFC fungerar inte. Att få reda på om en kula hör till ett visst vapen eller om ett vart ett fingeravtryck pekar tar alltså nästan två månader i genomsnitt. Detta bör gå på dagen, direkt. Inte efter 50 dagar. Återigen: Gunnar Strömmer Du måste agera. Ta hjälp av privata utförare så är ni snart ifatt. Detta bör gå på dagen.

Läs en del bloggar: Bland annat:

Polisen blir bara sämre och sämre, Dagerns Nyheter.

Rikspolisen är kritisk, en skrivelse i december 2018, som polisen inte följde upp

Rikspolischefen talar klartext, tre år senare, men inte mycket händer.

Polisen är en uppsminkad gris, Dagens Nyheter talar klartext för ett år sedan

Den svenska polisen fungerar inte, för ett knappt är sedan

Till sist en brasklapp: Om något av det jag säger ovan är fel, så beklagar jag detta. Då skulle jag vilja få reda på hur läget är. Jag är inte sämre än att jag kan justera och be om ursäkt om något i bloggen är fel. Det är det dock väldigt sällan.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Den svenska polisen fungerar inte – är överbyråkratiserad

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.