Exporten avgör Sveriges framtid

Sverige har inte hängt med i den globala ekonomin. Så skulle man kunna uttrycka näringsminister Mikael Dambergs uttalanden om exporten. Hans tre första framträdande i går, på Industriområdet (Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen) och inför Sveriges Ingenjörer, gick alla i exportens tecken. Vi hänger inte med andra konkurrentländer när det gäller att hålla och utveckla Sverige export på viktiga marknader. Detta måste vi ändra på nu.

Regeringen har utvecklat en ny exportstrategi, som nog är färdig nu, men som kommer att offentliggöras i början på hösten. Hela 70 procent av vår export går till Europa. Samtidigt som 80 procent av den kommande ekonomiska tillväxten sker i tillväxtländer. (Utvecklingsländer får man inte säga längre). För att bli konkret har regeringen redan tagit fram 26 prioriterade länder, berättade Damberg. (Där ingår Saudi Arabien).

Det frihandelsavtal, TTIP, som EU och USA håller på att förhandla om, kommer att vara avgörande för vår del i decennier. Här talade Damberg dock inte om de problem som finns när det gäller rättstvister där företag förfördelas. Läget inom socialdemokratin ser dock bättre ut nu än tidigare, då den gruppen i EU-Parlamentet accepterat en tågordning som näringslivet kan leva väl med.

Sverige måste bli mycket bättre på internationella upphandlingar. En förebild är här Danmark, sa Damberg vidare.Samtidigt betonad han att när det gäller organiserat arbete mot omvärlden för ökad export och internationalisering (även import och direktinvesteringar) måste alla berörda samarbeta mycket bättre än hittills i Sverige. Team Sweden är det nya, och första avtrycket gjordes i Brasilien i våras. Det landet har valt ut Sverige som ett av fyra länder i Världen för att utveckla strategiska samarbeten.

På Industriområdet redovisades också ett antal företag som är framgångsrika i sin export. Det för för långt att här redovisa dem, utom ett, SAFT. Detta är Sveriges enda kvarvarande batteritillverkare. Ligger i Oskarshamn och har en omsättning på 1,2 miljarder. Säljer till 100 länder och exportens andel är hela 99 procent. VD-n Mari-Katharina Kadowski redovisade framgångsreceptet, och alla var djupt imponerade.

Allra sist måste jag nämna vad Damberg sa med emfas: Glöm inte individen! Strukturer och regler är viktiga, liksom finansiering och hjälp med internationaliseringen. Men avgörande är individen. Visar på en mycket god insikt, vill jag uppskattande notera.

På tal om Silicon Valley: Varför ska Sverige vara sämst i Norden?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.