Det är kraftfulla åtgärder NU som behövs!

Många tycks vara överens om att det krävs betydligt kraftfullare åtgärder än de som regeringen hittills föreslagit och riksdagen beslutat som behövs i Sverige. Här ett axplock på yttringar:

Först har vi samarbetspartiet Centern som idag i Dagens Nyheter skriver “Bjud in M till samarbete om nästa krispaket” Det betyder att ett nytt krispaket krävs. Det är både partiledaren Annie Lööf och Anders W Johnsson, vice partiledare, som skriver. Här är löftet om en nytt krispaket, som de uttrycker så här:

 Vår förmåga att rädda jobb och företag, här och nu, kommer i förlängningen också avgöra om vi räddar Sveriges framtid som en av världens ledande industri-, innovations- och forskningsnationer.

Detta löfte underströks av Anders W Johnsson i Agenda på söndagskvällen. När Centern uttrycker sig så här måste regeringen just nu arbeta på med att utveckla ett nytt paket.

Den nya stödpaketet, som jag ser det, måste vara:

  • Direkt stöd som hjälper flertalet av de drabbade företagen
  • Troligen i storleken 100 miljarder i månaden
  • Åtgärderna MÅSTE utformas tillsammans med kunniga företagare och andra experter, så att åtgärderna blir adekvata, och baseras på verklig kunskap och erfarenhet.
  • Enkelt och inte krångligt som de nuvarande åtgärderna

I Dagens Nyheter skriver Peter Wolodarski: Nödropet: Ge hellre för mycket stöd än för lite.  En stark markering av hur viktigt det är att stödet till företagen blir tillräckligt.

I Dagens Nyheter i fredags hade ekonomiprofessorerna John Hassler och Per Krusell en debattartikel “I detta krigsliknande läge hjälper inte stimulanspolitik” Här är nivån på insatserna 100 miljarder i månaden.

I lördags kom sedan Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke också Dagens Nyheter med artikeln “Konkurser kan till i höst öka arbetslösheten med 350.000” som talar sitt tydliga språk.

Igår kunde alla ta del av Günter Mårders beskrivning i Agenda, som visade hur många företags som berörs av nedläggning i det korta skedet. Något som kan smitta av sig till mer stabila industriföretag, om inte insatser görs nu för att stödja de företag som idag är på fallrepet..

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.