Det är så här det fungerar

Nu när regeringsförhandlingarna går in på upploppet måste vi återigen höja blicken:

  • Varför verkställs inte utvisningar?
  • Varför fungerar inte bostadsmarknaden?
  • Varför genomförs inte beslut om försvaret som riksdagen fattat?
  • Varför stoppas inte gängkriminaliteten?
  • Varför lämnar Transportstyrelsen ut hemliga uppgifter?

Många fler liknande frågor kan ställas. Och svaret på varför är:

  1. Bristande lagstiftning och regelverk, ett enormt reformbehov
  2. Genomförandet brister, då den offentliga administrationen inte fungerar

Så slutsatsen är: Den nya regeringen måste snabbt – utan långa utredningsprocesser – reformera Sverige på otaliga sakområden. (Se mina 21 punkter till Annie Lööf)

Men, och det tål upprepas, om inte den politiska och offentliga administrationen inte fungerar, så hjälper det inte med goda beslut. Så den nya regeringens allra första uppgift blir att omedelbart genomföra en grundliga reformering av regeringskansliet, som är dysfunktionellt. Därefter bör den övriga offentliga förvaltningen också reformeras, med fokus på snabbhet och effektivitet.

Ord och inga visor, alltså. Tyvärr

PS Glöm inte att ansvaret för Sveriges problem idag åvilar samtliga regeringar under de senaste 20 åren. Så är det.

PPS Svårigheten att bilda en regering är toppen på ett isberg, ett Sverige som inte fungerar som det ska. Men, med en stor potential. Och fina ord hjälper inte längre, har för övrigt aldrig hjälpt.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Det är så här det fungerar

  1. Helt rätt, tåget är svårt att stoppa. Hittills har jag inte märkt några ansatser och tror inte de skyldiga kommer orka göra ngt.
    Vår samhällsutveckling kommer troligen att fortsätta i samma spår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.