Det får inte ta 10 år att vända på gängkriminaliteten

“Det kommer ta tio år” med underrubriken “Rikspolischefen ser ingen snabb lösning på grov kriminalitet”. Detta från Dagens Industri igår, den 12 januari. För min del skulle jag vilja säga med kraft: Det får inte ta tio år! Det kommer bloggen medverka till.

Hur ser rikspolischefen Anders Thornberg önskelista ut?

“På polischefens önskelista står en starkare socialtjänst med dygnet runt-bemanning, hårdare straff om man är med i kriminella gäng, att myndigheter i mycket högre utsträckning än i dag kan dela information, möjlighet att avlyssna utan brottsmisstanke, resurser till psykiatrin och ett förebyggande arbete som får stopp på nyrekryteringen av unga. “

Alla dessa frågor fanns med i det brev som Rikspolischefen skickade till regeringen  den 26 november 2018. Med många fler problem som inte heller är åtgärdade. Det har gått 3 år, och eftersom regeringen håller sig till Långbänken, så måste önskelistan/kraven upprepas. Magdalena, lyft på Rikspolischefens sten, där finns ännu mer. Och skrivelsen är på 5 sidor, så Du behöver inte be om en sammanfattning av Dina medarbetare. Ge sedan order om att allt ska genomföras före valet den 11 september i år.

På Statens Offentliga Utredningar, SOU, finns 14 stenar för Magdalena Andersson att vända på. Det är hela 14 utredningar som gäller kriminalitet som pågår parallellt. Merparten ska inte vara klara förrän 2023 eller senare. Några blir klara i år. Regeringen vill inte göra något idag, hur angeläget det än är, om en utredning pågår. Långbänken måste hyllas! Vänd på alla dess stenar! En kommande blogg kommer redovisa kort vilka utredningarna är. Och fler kan vara på väg….

I tisdags, den 11 januari, redovisade Dagens Nyheter i en kolumn att polisen sedan 2015 fått en 50-procentig budgetökning. Att antalet anställda hos polisen ökat med 20 procent, men antalet utbildade poliser ökat med knappa 3,5 procent. Det är långt ifrån den 50 procentiga ökningen som utlovats till 2024. (EU:s genomsnittliga polistäthet är 50 procent högre än Sveriges.) Detta kommer jag skriva en särskild blogg om: “Snart är det lättare för kriminella att pressa poliser än tvärtom”

Nu har det blivit ett annat tonläge hos den socialdemokratiska ledningen när det gäller den inre säkerheten. Nu ska man ju vända på varje sten, enligt Magdalena Andersson, för att se vad som behöver göras för att stoppa gängkriminaliteten. Ulf Kristersson hjälpte Magdalena att vända på den första stenen: Där fanns Morgan Johansson, något som han berättade i går för statsministern och alla andra lyssnare. I Riksdagen.

“Verkligheten hann ifatt Andersson” Di:s ledare idag om det som skedde i Riksdagen igår, där det var partiledardebatt. Vi får se vad som händer framöver. En ny statsminister har 100 dagars smekmånad på sig, av mig i vart fall. Den tidsfristen går för Magdalena Andersson ut tisdagen den 8 mars.

Att oppositionen redan idag utvärderar Magdalena är inte så underligt. Hon har som finansminister varit ansvarig för de gångna 7 åren, då ingenting hänt. “Jag vet att Sverige kan bättre” var temat på Magdalena Anderssons installationstal den 5 november på S-kongressen., Hon har just de 7 årens erfarenheter av en total passivitet, så hon vet vad hon talar om.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.