Det går att lösa regeringskrisen och få en Reform-regering

Om Ulf Kristersson bildar en Alliansregering där Liberalerna och Centerpartiet ingår, så får vi en garant för att SD:s inflytande inte drabbar grundläggande värden. Dessa två partier har nu visat hur man stå emot SD, men ge dem inflytande när det behövs, som i misstroendet mot Stefan Löfven och i Talmansvalet. Nu behövs SD-stödet för en regeringsbildning, och om C och L ingår, så borde allt kunna lösa sig. Om inte SD då trycker på Nej-knappen. Men då är det S som får SD-stöd i stället, och då får man förhålla sig till detta.

Bästa sättet i ett sådant läge, där Socialdemokraterna tillsammans med SD blockerar en Alliansregering, är att Alliansen gör upp med S. En överenskommelse mellan Alliansen och S baserad på de sakfrågor, som Annie Lööf nu diskuterat vid sin sondering. Annars blir det extraval om S och SD fortsätter sin samverkan. Då ligger ansvaret för extravalet där det ska ligga.

Sedan är det en helt annan sak – och självklart – att de som blivit valda som ledamöter i Sveriges Riskdag ska uppföra sig som vanligt folk, och samtala med och även sluta överenskommelser med partier vars grundläggande värderingar man inte vill främja, som SD:s och V:s. Sedan kan man utesluta dem i frågor som NATO och EU, men där har väl redan ett ytterlighetsparti, Vänstern, redan släppts in?

I SvD lördagen den 17 november hade fd statssekreteraren i UD, Hanna Hellquist, en artikel med rubriken “Djup dissonans mellan utrikes- och inrikespolitik” Läs den gärna! Sverige har i förhållande till omvärlden agerat på följande sätt, enligt Hellquist:

“Under de år jag tillbringat i utrikesförvaltningen har jag upplevt att Sverige oavsett regering företrätt en linje som bejakat kontakter, dialog och informations- inhämtning även i relation till terrorister, krigsförbrytare och diktatorer.”

Borde vi inte vara konsekventa, och behandla våra egna medborgare, och valda riksdagsledamöter, på samma sätt som vi behandlar omvärlden?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.