Det tog tid, men nu är NIR igång igen

Den Nationella Innovationsrådet under statsministerns ledning har äntligen kommit igång igen. Det var väl ganska naturligt att expeditionsregeringen under hösten inte fortsatte, men det har dröjt hela första halvåret innan den nya regeringen kommit igång. Det är typiskt för det svenska regeringskansliet. Nu är den dock igång, med ett första möte idag.

Vad som är bra med ett Innovationsråd där statsministern sitter ordförande är att han tvingas ägna tid åt innovation varje gång man har möte, vilket är en gång i kvartalet. Den gångna regeringsperioden visade tyvärr på ett avtagande intresse från statsminister Stefan Löfvens sida. I början ägnade han betydligt mer tid än på slutet, då NIR snarast upplevdes som en belastning. Och NIR:s sekretariat levde länge i ovisshet om vad som skulle ske, och då “flydde” en del av personalen.

Det är helt nya ledamöter i NIR. Här är uppsättningen:

Till ovanstående kommer också fyra statsråd: Isabella Lövin, Magdalena Andersson och Magdalena Ernkrans.

Det verkar som om det nya Nationella Innovationsrådet har en hel del att ordna till. Här är deras hemsida, som inte är uppdaterad. Ingen information har heller publicerats om vad NIR ska syssla med på sitt möte idag.

PS Nu har NIR hållit sitt möte och redovisar i ett pressmeddelande detta (vid 17-tiden). Men inte ett ord om vad man behandlat.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.