Digitalisering och AI dominerar Almedalen

Finns det något område där inte digitaliseringen gör sig påmind? Svaret är nej. Därför är just digitaliseringen huvudfokus i Almedalen, än mer än det varit de senaste åren, då också det nya teknikskiftet legat i topp. Här tänker jag inte kommentera enskilda utspel på området i Almedalen, utan dels kommentera läget i Sverige, dels ge lite länkar för Dig som vill uppdatera dig i digitaliseringens labyrinter. Det finns så mycket spännande att ta del av, så sommaren är räddad.

Nyligen kom OECD med en analys av Sverige “Going Digital in Sweden”, som konstaterar att de enskilda pusselbitarna i digitaliserings-pusslet är bra, eller åtminstone ganska bra. Men, och det är viktigt: Det är ingen som lägger pusslet. OECD-studien är värd att läsa, eller i vart fall ta del av ordentligt. Den har Sverige beställt och betalat, men går ändå inte att ladda ned. (Det ska gå med alla rapporter som regeringen tar fram, men ack. Regeringen står inte för sina egna regler. Och vi medborgare får leva med en betald utredning utan tillgång. Du kan köpa den av OECD, och därigenom betala två gånger.)

Nu verkar både regeringen och Alliansen förstå att det måste ske en kraftsamling på digitaliseringens område. Det som idag sker, genom en stuprörspolitik, där minst sex departement har digitaliseringen som uppdrag, håller inte, sker ingen samordning. I vintras tillsatte regeringen dock en Chief Digital Officer, Åsa Zetterberg, men hennes hemvist blev ett av stuprören, Peter Erikssons, vilket är en paradox. Något som Stefan Löfven säger sig vilja ändra på idag.

Alliansens ledande parti, Moderaterna, har nyligen lanserat ett digitaliseringsprogram, som är mycket välkommet. “Sverige ska vara ett digitalt föregångsland“, heter rapporten, som utstrålar en kunskap som är överraskande excellent, för en rapport från ett partikansli. Klart mycket bättre än den Digitaliserings-strategi som regeringen antagit. Även Moderaterna vill nu ha en digital samordning. Så ett viktigt budskap är, även om medierna inte följer med: Det kommer att bli en stark digital samordning till hösten, oavsett regering. (Och Åsa Zetterberg är en utomordentlig CDO)

Det görs dock många bra saker i regeringen på digitaliseringens område. Det Digitaliseringsråd som Peter Eriksson har tillsatt har kommit med ett par intressanta rapporter. Nu senast “En lägesbild av digital innovation”. Den anger fem utmaningar:.

  • Stor brist på kvalificerad IT-kompetens
  • Innovationsperspektiv behövs hos offentliga aktörer
  • Lagstiftningen ska inte missgynna innovativa lösningar
  • Politiken måste handla mycket mer om spridning av digitala lösningar
  • Handlingsplanerna måste styras mot konkreta mål.

Så över till andra intressanta rapporter:

Du som har ett intresse utöver det vanliga kan via fritextsökning hitta mycket mer om digitaliseringen på min blogg www.gergilsinnovation.se

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.