Digitaliseringen fortsätter – hänger regeringen med?

Digitaliseringen är den viktigaste tekniken inför framtiden. Att ligga i topp där är avgörande. Sverige har under lång tid backat. För 20 år sedan var vi ledare, men inte idag. OECD har rapporterat vid flera tillfällen att Sverige inte håller måttet. Nu senast i en rapport den 10 maj i år. “Digital Government Review Sweden” heter rapporten som gav Sverige bakläxa. Läs, länken finns här.

Nu vill jag tillägga att OECD i denna rapport samarbetade med tre så kallade “peer nation“, alltså länder som OECD benchmarkat emot när man utvecklat rapporten. Dessa länder är

  • Storbritannien
  • Finland
  • Mexiko

Den 22 november hölls för första året Digital@Idag. En landsomfattande temadag om det digitala samhället. I år var det en mjukstart, men ändå på ett par dussin platser. Själv deltog jag på det i “Smarta samtal” Där medverkade bland andra  Peter “Poker” Wallenberg och Anna Ekström. Även här konstaterade man att Sverige legat betydligt bättre till tidigare på digitaliseringens område än idag. Wallenberggruppen avviker och blir vårt alibi. Detta håller inte, kan man konstatera.

Digital@Idag som hölls på Tekniska Museet så medverkade digitaliseringsminister Anders Ygeman. Han förvånade alla deltagare med att påstå “Sverige är i digitaliseringens framkant” och påstod sedan att Sverige inte har att lära av något annat land. Det var många i salen som tänkte på Kina och USA som ligger långt före Sverige. Och 5G där Sverige tappat ett par år av utveckling. Finland håller på att rulla ut 5G-nät och Schweiz också, för att inte tala om Sydkorea.

Det som kan ge Anders Ygeman en eloge på seminariet var hans tal om livslångt lärande. Och att lärandet måste ske på den egna arbetsplatsen. Det var bra!

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.