Efterfrågan på innovation – Kejsarens nya kläder

Detta är svårt att ta till sig:

Ibland går saker och ting i kors, både bokstavligt och bildligt talat. Nu gäller det innovationsupphandling. Den frågan har utretts av Anders Wijkman, “På jakt efter den goda affären“, som kom förra våren. Utredningen remiss-behandlades, och de flesta instämde i förslagen. Det är viktigt att få ett dynamiskt innovationsperspektiv i offentlig upphandling, som är på 600 miljarder årligen! Här gäller det att upphandla lösningar, och inte bara gammal teknik. Det sistnämnda är enklast, men medverkar knappast till nytänkande.

Tillsynsmyndigheten för offentlig upphandling Konkurrensverket var så där lagom positiv, och betonade regelverket – det måste följas. Vinnova, som haft huvudansvaret för att arbeta med innovationsupphandling var mycket positiva och betonade vikten av dynamik i offentlig upphandling. Vem fick uppdraget att samordna allt arbete med innovationsupphandlingen? Jo, Konkurrensverket. Dommare: Finansdepartement. Förlorare: Sverige (som hade ett dåligt suporter i Näringsdepartementet, som fick ge sig)

Det låter kanske hårt, och regeringen kommer att få ändra på upplägget, förr eller senare, Som med Inlandsinnovation och Fourier Transform.

Vad händer då med Vinnova, som borde fått samordningsansvaret och fått de nya ekonomiska resurserna? Jo, Vinnova får ett nytt uppdrag från regeringen, sedan hela det formella på innovations-upphandlingsområdet överförts till tillsynsmyndigheten Konkurrensverket. Här kan Du se hur Vinnova presenterar sin verksamhet: Innovationskraft i offentlig verksamhet som är Vinnovas nya inriktning av det som för några veckor sedan var innovationsupphandling. Finansen har bestämt var skåpet skall stå.

Så här säger Konkurrensverket, som har skall stödja och främja innovationsupphandlingen till de som vill ha hjälp:

Konkurrensverket ger inte råd eller vägledning i enskilda upphandlingsärenden.

Konkurrensverket hänvisar därför till Kommerskollegium. Där kan man inte hitta någon hjälpdisk eller enhet som kan assistera. Kolla själv bland deras verksamhetsområden eller genom sökfunktionen på kollegiet.

Vinnova skulle lämna över sitt arbete med innovationsupphandling till Konkurrensverket, och så även Kommerskollegium. Vilket tydligen lett till att hela hjälpfunktionen för den enskilde eller det enskilda enheten har försvunnit. Vad har man då uppnått? Jo, en större tillsynsmyndighet med en ny avdelning och säkert ett dussin nyanställda jurister. Var det detta stöd regeringen ville ge offentliga sektorn och den privata när man vill öka främjandet av innovationsupphandling? Annie Lööf och Anders Borg?

Vinnova har således bytt spår, eller skall vi säga semantik. Nu är det inte längre innovationsupphandling, utan innovationskraft också fokuserad på offentlig upphandling. Skall vi kalla det för Kejsarens nya kläder? Men, om jag känner Vinnova rätt, så kommer man där att driva frågan om en innovativ offentlig upphandling i de nya kläderna.

Vill Du läsa mina tidigare blogginlägg i ärendet, använd fritextsökningen och skriv “Konkurrensverket”

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.