Ekoredaktionen gör vad den kan för att ifrågasätta klanerna

Det är fredag morgon och Eko-redaktionen gör vad den kan för att ifrågasätta vice rikspolischefen Mats Löfvings uppgifter om klanerna. Ekot påstår att det finns intern kritik mot uttalandet om klanerna. Redaktionen hänvisar till kontakter med de sju polisregionernas underrättelseenheter. Sedan intervjuar man två underrättelsepoliser, en i Syd och en i Väst.Den bilden Ekot försöker förmedla är att Mats Löfvings uttalande kan ifrågasättas. Klanproblematiken är nog inte så stor.

Förvisso framkommer en nyanserad bild av klanerna, det finns medlemmar i en släkt-klan som inte är kriminella. Löfvings uttalande kan vara för generaliserande, säger en polis. Men sammantaget så stödjer dessa två intervjuer Löfvings uttalande, och innebar inte någon egentlig kritik. Snarare tvärtom. En av talespersonerna säger att även de som inte är kriminella har “en oerhört stark lojalitet” med klanen.

Redan tidigare, den 7 september, har Ekot gjort försök för att få fram kritik mot Mats Löfvings uttalande om klanerna. Man intervjuade underrättelseavdelningens chef Linda H. Staaf. Hon skulle ge en annan bild av klanerna, sades det. Men, där gick Ekot på en mina för Lind H Staaf förstärkte i stället Löfvings uttalande med att tala om infiltrationen i samhället från just dessa klan-släkter.

En artikel i Dagens Nyheter idag hjälper till att förringa klan-problematiken i en nyhetsartikel. “Delar av polisen vill inte prata om begreppet klaner”. Artikeln i sig ger dock ingen enhetlig uppfattning hur kritiken i poliskåren egentligen är, om den finns överhuvud taget. Och DN:s kriminalreporter, Lasse Wierup, skriver på samma tidnings-uppslag en betraktelse under rubriken “Man har inget val – man föds in i klanen.” *Den artikeln ger en kristallklar bild av hur klanerna fungerar.

Det ska sägas till sist att Morgonekot avslutade sitt första inlägg – och det längsta – med att Mats Löfvings uttalande grundade sig på en underrättelserapport från i januari i år. Det talar ju för att uppgiften som Löving redovisat är baserat på en kartläggning som Rikspolisen gjort internt. Och som är en korrekt bild av det kriminella klan-läget i vårt land. Men senare under nyhetsmorgonen nämndes inget om källan, rapporten från i januari månad.

Så här enkelt är det för en stor nyhetsredaktion som Eko.redaktionen att ifrågasätta en viktig uppgift  om de kriminella gängen. Vi kommer många gånger framöver höra de som försvarar gängen och brottslingarna (V, MP och delar av S) att säga “Påståendet om de kriminella klanerna har ifrågasatts av polisen själv. Det har Dagens Eko redovisat”.

PS TT har redan gjort en stor artikel om att det finns intern poliskritik mot uppgifterna om kanerna. Det “rapporterar Sveriges Radio Ekot”, säger TT. (Den riktiga bilden hade varit: Mats Löfving får stöd, det finns en rapport om klanerna som visar detta, men det finns undantag)

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Ekoredaktionen gör vad den kan för att ifrågasätta klanerna

  1. Den stora frågan blir i stället hur det svenska samhället skall kunna konkurrera ut klanerna och göra dem onödiga. Något att bita i!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.