Ekots Lördagsintervju hjälper Stefan Löfven dölja sina misstag

I lördags, den 6 februari, intervjuades statsminister Stefan Löfven i Lördagsintervjun. Utfrågare var Monica Saarinen. Hon följer sina kollegors snällhet och hovsamma behandling av statsministern. Hon arbetar delvis som vore hon anställd på Sveavägen 68. Trist, men inte förvånande.

Temat för intervjun, som Ekoredaktionen själv valde var: “Löfven: Vi valde rätt strategi” I anslutning till intervjun så  redovisar Ekot vilka principer man följer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Lördagens intervju visar tydligt att Ekoredaktionen – i denna intervju – inte alls är opartisk. Vissa svåra frågor tas upp, men där Ekot låter statsminister Löfven redovisa hur det i verkligheten är, utan rimliga ifrågasättande. I andra frågor nämns inte end det svåra och det som ifrågasätts.

Låt oss börja med strategin. Under hela veckan har frågan om hur regeringskansliet försökt ändra i det dokument, som anger regeringens strategi, varit på tapeten. Journalister Emanuel Karlsten  avslöjade i måndags, den 1 februari, att regeringskansliet ändrat dokumentet som visar vilket strategi regeringen har. Den 29 januari klockan 16.24 ändras följande mening i strategin: “Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska takten på smittspridningen, det vill säga att platta till kurvan så att inte väldigt många blir sjuka samtidigt. Detta blir i stället:

“Det övergripande målet med regeringens arbete är minska smittspridningen.

I Pandemi-planen står det inte längre att målet är att minska ”takten” på smittspridningen. Borta är också förtydligandet om att ”platta kurvan” så att ”inte väldigt många blir sjuka samtidigt”. Det som är kvar är istället bara: ”Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska smittspridningen i samhället.” Den fråga som under lång tid har diskuterats intensivt är borta.

När Karlsten tar kontakt med regeringskansliet på måndagen den 1 februari får regeringskansliet kalla fötter och ändrar tillbaka texten. Den text som i tre dagar varit förändrad återgår till sin ursprungliga formulering. Anledningen till förändringen är att någon av misstag ändrat i strategidokumentet, påstår departementet. Alla som försökt få reda på varför och av vem har bara fått beskedet “misstag”.

När Lena Hallengren tillfrågas av media vill hon inte svara. Till Expressen säger Hallengren nedsättande “Du har så stora ord. Någon har ändrat och jag vet inte varför” Svar vill hon inte lämna.

Tror någon att Monica Saarinen, med Löfven framför sig, frågar: Vem har gjort förändringen och varför? Nej hon berör inte frågan utan accepterar Stefan Löfvens svar “Strategin var rätt då  och är rätt nu”. Utan att ställa frågan: Vilken strategi?

Varför började man inte arbeta med en Pandemi-plan redan i våras, frågar Saarinen, och där är hon som en journalist bör vara. Det är godkänt. Möjligen borde hon summerat att det är Löfvens regering som har ansvaret för att Pandemi-lagen fick tvingas fram på kort tid. Inte oväsentligt är att när Lena Hallengren i höstas fick frågan när man började med Pandemi-lagen, så sa hon flera gånger: Oktober. Nu har regeringen tidigarelagt starten till augusti, enligt Löfven. En påläst journalist hade givetvis uppmärksammat detta. Eftersom det är Socialministerns departement som berett denna fråga verkar oktober vara startmånaden för det som borde ha startat redan i mars månad

En annan viktig fråga är de äldre, som drabbats hårt av Pandemin. Där säger Stefan Löfven att en Äldreomsorgslag ska utarbetas. Tidigare har han sagt att hade man haft en Äldreomsorgslag så skulle läget varit en annan. Men då kommer den hjälpande journalisten Monica Saarinen. Hon påpekar inte att Stefan Löfven lade ned den Äldreomsorgs-utredning som Alliansregeringen startat. Det självklara vore att journalisten direkt frågade Statsministern: Varför lade ni ned den Äldreomsorg-utredning som var på gång redan 2014? Ångrar ni inte det idag?

Det skulle vara intressant att höra från Monica Saarinen varför hon lät bli att ställa de svåra frågorna

PS Dagens Industris ledare idag “Ny start för Sverige” skriven av PM Nilsson är mer än läsvärd. Ger hopp inför framtiden.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

4 svar på ”Ekots Lördagsintervju hjälper Stefan Löfven dölja sina misstag

 1. Och därtill: inte en enda fråga om nuläget och framtiden. Varför finns ingen planering för vaccinering? För åtta månader sedan kunde det arbetet ha inletts. Varför är engelsmän och israeler så mycket effektivare? Mm mm

 2. Det du beskriver är lika dålig journalistik som SVT har när det gäller energibristen i södra Sverige. De gör reportage som leder fram till att vi kan bli tipsade om att avstå dammsugning. Hela problemet bottnar i att vi avvecklar stora kraftkällor som tex Barsebäck och Ringhals och agerar som att vindkraft löser problemet eller ger konstlade lågskattevillkor till amerikanska techjättar i norr. Ingen förbättrad elöverföring mellan norr och syd trots många år med möjlighet att agera.
  SVT tar inte sin roll att hjälpa medborgarna förstå att det är regeringen som tar dåliga beslut, som alltid med de som släpper in MP när det gäller viktiga beslut för vårt land.

 3. Hej Håkan

  Jag kanske är blind men hur gör man för att dela dina blogginlägg på tex. Facebook?
  Hittar ingen “delningsfunktion”

  MVH Maria Carlsson

 4. Monica Saarinen är indirekt anställd av Sveavägen 68. SR finansieras ju av skattemedel. Det finns inga fria medier i Sverige förutom alternativmedia.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.