Elbristen ett allvarligt problem – vad väntar regeringen på?

Varför kan inte den svenska regeringen agera så att Sverige får en trygg elförsörjning?

Under flera år har elbristen varit ett stort bekymmer, särskilt i södra Sverige. De ansvariga politikerna verkar inte förstå, och i vart fall inte åtgärda, de problem som finns. För fem år sedan, år 2015 genomförde Energimyndigheten en Risk- och sårbarhetsanalys över energiförsörjningen i Sverige år 2015. Detta skedde under den nuvarande regeringens ledning. Trots detta lider Sverige idag av effektbrist, något som kommer fram i media dagligen.

Det allra värsta exemplet jag sett är företaget Spaljisten i Åseda, som hade 63 stopp på sammanlagt 66,4 timmar, på bara två månader. Företaget har affärsplaner och då kan det leda till att mani satsar utomlands istället. Sydsvenska Handelskammaren har genom sin VD Stefan Müchler givit många fler exempel på elstörning och elbrist. Därför bjöd man in energiminister Anders Ygeman i slutet på oktober. Då lovade han åtgärder, som runnit ut i sanden.

Nyligen debatterade den moderata riksdagsledamoten Lars Hjälmered med energiminister Ygeman, som påstod att allt är under kontroll. Ygeman hävdade t o m att han vid möte med Sydsvenska Handelskammaren hade kunnat visa upp papper med försäkran från en nätägare som visade att elbrist inte skulle uppstå, och att fler kunde ansluta sig, utan problem. Detta är tydligen helt felaktigt.

Den 30 november skrev Holmens VD en debattartikel i Dagens Industri “Elkris drabbar industrin”.

En vecka senare skriver Dagens Industri “Oerhört bråttom att vidtaga åtgärder”. En enkät visar att elbristen kan flytta investeringar från Sverige.

Regeringens agerande när det gäller energibristen kan sammanfattas så här:

  • Regeringen vill inte erkänna den energibrist och elproblem som företagen påpekar
  • Regeringen har inte åtgärdat de problem som Energimyndigheten redovisade 2015
  • Regeringen har fått bakläxa i Riksdagen, men ändå inte åtgärdat problemen.
  • Senfärdigheten i energipolitiken är ett gott signum på Regeringens Långbänk

Varför inte tillsätta en ny kommission, som likt Corona-kommissionen får kartlägga regeringens oförmåga att hantera  även energifrågan?

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Elbristen ett allvarligt problem – vad väntar regeringen på?

  1. DEBATT. En offentlig urs kt fr n staten till dem som satt p Vipeholmsanstalten och liknande institutioner efterfr gas. De beh ver f uppr ttelse och ett erk nnande av vad som h nt. N got liknande f r inte ske igen, skriver sa Strahlemo. DEBATT. Skydd av v rdefull natur p land och i vattendrag r viktigt, men f r det beh vs mer specifika regler inriktade mot verkligt hotade milj er och arter. Det skriver Sverigedemokraternas Mats Nordberg och Roger Hedlund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.