En underbar sång: Resultat inte utbetalningar är biståndets melodi

Det är fantastiskt att Sveriges bistånd i fortsättningen ska bli resultatinriktat. En bra redovisning av detta hittar Du i senaste Fokus “Pengar inte allt”

Alla har kanske inte Fokus, även om det är ett magasin att verkligen rekommendera, så därför en liten redovisning här.

Så här beskriver biståndsminister Johan Forssell den nya inställningen:

“Vi är övertygade om att bistånd kan vara viktigt för att bekämpa fattigdom, men om man ska bygga en väg till välstånd så handlar det om att föra in andra saker. Det handlar om handel, om marknadsekonomi, om rättsstaten och demokrati, den typen av frågor.”

Det är resultatet som räknas inte hur mycket pengar som betalas ut, som är den gamla socialdemokratiska regeringen hade som mål. Sedan fortsätter Johan Forssell:

– Jag skulle nog säga att de största hindren för ekonomisk utveckling finns i länderna själva. Frånvaro av rättsstat, av ett långsiktigt och attraktivt företagsklimat, frånvaro av frihandel. Istället ser vi protektionism och tullmurar, svårigheter för utländska företag att etablera sig på plats. Den typen av viktiga strukturproblem vill vi gå in och förändra.

Detta är viktigt, oerhört viktigt. I begreppet rättsstat finns också äganderätten som är oerhört viktig. Forskning visar att den dåliga utvecklingen med bristande ekonomi beror just på brister i äganderätten tillsammans med statens ingrepp i privat verksamhet.

Äganderätten var i fokus här i Sverige när världens kanske främste utvecklingsekonom Hernando de Soto fick Entreprenörskapsforums pris Global Award. Där fick de Soto ett starkt medhåll från vår dåvarande finansminister Magdalena Andersson. Dåvarande VD-n för E-forum, professor Johan Eklund, underströk särskilt starkt just äganderätten. Det kan tilläggas att Global Award förmodligen är världens förnämsta/största internationella entreprenörskapspris, med en prissumma på 100.000 euro.

Så kommer frågan från journalisten i Fokus-artikeln om inte departementets personal reagerar emot den ändrade policyn. Biståndsministern:  – Jag har inte märkt att det skulle finnas en agenda att vilja motarbeta regeringens prioriteringar”. Min reflektion är att man nog kan räkna med att SIDA har medarbetare som inte är tillfreds med att marknadsekonomi med äganderätt ska stå i fokus. Många där har säkert svårt att släppa sitt socialistiska synsätt. Men, det är bra att även dessa människor förstår att allmosor inte är rätt.

Sedan markerar Johan Forssell att biståndet till Ukraina är fokus nummer ett.Artikeln avslutas med:

“Under ordförandeskapet i EU blir det min uppgift att se till att vi får med hela EU i stödet till Ukraina. Det kommer att vara en viktig fråga för Sverige.”

Så fantastiskt om Sverige kan gå i bräschen för att bistånd ska var resultat-orienterat och bygga på rättsstatens principer.

PS Kan inte låta bli att avsluta med Dagens Nyheters krönikör Alex Schulman “Oppositionen måste sluta bete sig som slappa tonåringar”. Ibland säger han sanningar som ingen annan. Som i oktober 2021 om Stefan Löfven. “Var har Du varit alla de här åren?”Jag säger bara: Läs !

Schulmans avslutning är formidabel: “Företrädare för samtliga oppositionspartier har en efter en gått ut och fördömt samma sak – att statsministerns statssekreterare tjuvfiskat ål. De kräver nu unisont att han avgår. Vad är det för nonsens att samlas kring? Vad håller oppositionen på med?” .

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”En underbar sång: Resultat inte utbetalningar är biståndets melodi

  1. Hej
    Håller ofta med dig, dock inte denna gång. Bara för att man begått två brott blir man antagen av vår statsminister. Många borde kvalificera i den ligan.
    Ove

  2. SIDA och biståndet bör avvecklas under mandatperioden. Skär med en fjärdedel per år. Medlen används för Ukraina. Sverige spenderar redan vida mer än 1% av BNP på alla asylsökande som fått bosätta sig i Sverige, en kostnad som också snarast bör vändas till en intäkt. Bor man i Sverige skall man bidraga, inte leva på bidrag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.