En uppmaning till regeringen: Tänk efter före!

Det är inte vilken uppmaning som helst. Den kommer från en studie som Finansdepartementets egen expertgrupp, ESO, låtit göra.  Studien heter ”Tänk efter före! En ESO-rapport om samhällsekonomiska konsekvensanalyser”Den är genomförd av Sara Forsstedt, ekonomie doktor.

De konsekvensanalyser som görs idag är för smala, görs för sent, har inte fokus på de samhällsekonomiska effekterna. Fokus idag är på företagseffekterna och belyser oftast bara regelfrågor, och i efterhand. Bra att ESO uppmärksammat dessa brister, och låtit utreda dem, för regeringen har struntat i frågan.

Varför det är så bristfälliga analyser av effekterna av olika åtgärder, på det tidiga stadiet när något kan göras, beror på att arbetet med metodutveckling kommit på avvägar. Den svenska regeringen har inte deltagit i det arbete som bland andra EU och OECD bedriver. I andra länder har man aktivt arbetet med detta, men:

I Sverige har arbetet emellertid avstannat och efterfrågan på samhällsekonomiska analyser är i stort sett frånvarande.

Utredaren på sidan 10, som fortsätter:

Min främsta slutsats är därför att det finns starka skäl för regeringen att skapa förutsättningar för att arbetet med konsekvensanalyser förstärks i alla delar av statsförvaltningen. Detta kan kräva insatser när det gäller metodutveckling och tillgång till särskild kompetens, men viktigast är att ympa in samhällsekonomisk konsekvensanalys i den svenska statsförvaltningskulturens DNA.

Det räcker nästan att läsa ovanstående. Och så fråga sig när regeringen tar fatt i frågan om konsekvenserna av reformer och andra åtgärder. Men, invänder vän av ordning, vi måste ha en regering först. 

Låt oss översätta den här 148-sidiga studien till ren svenska:

  • Det görs inga samhällsekonomiska  konsekvensutredningar i Sverige
  • I andra länder görs sådana studier
  • Regeringen har helt backat ur och inte följt upp utvärderingar med EU eller OECD
  • Om regeringen inte klarar av detta skulle Ekonomistyrningsverket kunna ta över
  • Att inte göra samhällsekonomiska konsekvensanalyser kostar Sverige stora pengar

En ”Pilotstudie” om samhällsanalyser gjordes av Transportstyrelsen förra året. Läs!

Ekonomisk Debatt publicerade en artikel i om samhällskonsevensstudier förra året

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.