En viktig sakfråga för regeringen: Kampen mot regelkrånglet

Nyligen kom OECD:s andra utgåva av regelutvärderingen av medlemsländerna ”Regulatory Policy Outlook 2018”. Den första kom för tre år sedan. Den visar tydligt att Sverige verkligen inte ligger särskilt väl till.

Redovisningen på de 255 sidorna är ganska detaljerad, men illustrativ. Den visar två saker. Av OECD:s 36 medlemsländer så har nästan alla regelfrågorna direkt under statsministern eller centralt i regeringen. Sverige avviker.

Enligt OECD:s beräkningar, som är detaljerade och relevanta, så kan ett land nå nivå fyra. Det är få som når så högt, men många ligger på 3 -3,5. Sverige ligger på 2. Det finns länder som är sämre än Sverige, men det finns många som hanterar regelfrågor bättre än vårt land.

Sammanfattningsvis vad gäller Sverige:

  • Sverige har nästan sämst nivå bland alla OECD-länder när det gäller övervakning av regelsättning och regelbörda.
  • Sverige ligger över genomsnittet i OECD när det gäller regelbörda

Läget i Sverige belyses väl av i en artikel där juristen Göran Green intervjuas. Han är styrelseledamot i Näringslivets Regelnämnd

I tidigare bloggar har jag redovisat hur regelarbetet styrs i Sverige. Och det är ingen upplyftande läsning, men jag vill länka till några:

Det finns ytterligare ett antal bloggar som belyser det svenska regelkrånglet, men också sådan som redovisar andra länder. Dessa bloggar hittar man enkelt genom fritextsökning.

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.